FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skopje: dvodnevni sastanak o podjeli monetarnog zlata SFRJ

SKOPJE/ZAGREB, 5. svibnja 2005. (Hina) - Članovi Odbora za raspodjelufinancijske imovine i obveza bivše SFRJ na dvodnevnom sastanku, kojije počeo danas u Skopju, razgovaraju o operacionalizaciji raspodjelemonetarnog zlata, donošenju odluke o raspodjeli deviznih sredstava NBJbivše SFRJ deponiranih kod inozemnih banaka, te nizu drugih otvorenihpitanja.
SKOPJE/ZAGREB, 5. svibnja 2005. (Hina) - Članovi Odbora za raspodjelu financijske imovine i obveza bivše SFRJ na dvodnevnom sastanku, koji je počeo danas u Skopju, razgovaraju o operacionalizaciji raspodjele monetarnog zlata, donošenju odluke o raspodjeli deviznih sredstava NBJ bivše SFRJ deponiranih kod inozemnih banaka, te nizu drugih otvorenih pitanja.

Izaslanstvo Republike Hrvatske predvodi Zdravko Rogić, predstavnik Hrvatske u tom Odboru, koji se sastaje nakon jednogodišnje stanke.

Odbor za raspodjelu financijske imovine i obveza bivše SFRJ jednoglasno je, uključujući i predstavnika Srbije i Crne Gore, u lipnju prošle godine na sjednici u Zagrebu, postigao dogovor o podjeli monetarnog zlata u vrijednosti oko 107 milijuna dolara deponiranog pri banci Credite Suisse i francuskoj centralnoj banci. Tada je dogovorena i podjela manjeg dijela monetarnog zlata, kojeg je imala Narodna banka Jugoslavije (NBJ) pri komisiji za zlato SAD, Velike Britanije i Francuske, u vrijednosti 480.000 dolara.

Sredstva se dijele po utvrđenom ključu, pa tako Hrvatskoj pripada 23 posto sredstava, Sloveniji 16 posto, BiH 15,5 posto, Makedoniji 7,5 posto, a Srbiji i Crnoj Gori 38 posto vrijednosti zajedničke imovine.

Od skopskog sastanka Odbora očekuje se dogovor oko operacionalizacije podjele i preuzimanja tog monetarnog zlata.

Na sjednici Odbora, kako se doznaje, trebao bi se postići i dogovor o raspodjeli depozita bivše države kod pet komercijalnih banaka u 13 država, u iznosu oko 220 milijuna dolara.

Inače, na zagrebačkom sastanku Odbora donesena je i Rezolucija kojom se traži od Stalnog zajedničkog odbora utvrđivanje činjenica u arhivima bivše NBJ o manjku više od 580 milijuna dolara sa računa bivše NBJ, na kojima je ostalo tek 50 milijuna dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙