FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 4. svibnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 4. svibnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

SARAJEVO - Kandidat HDZ-a BiH Ivo Miro Jović izabran je u srijedu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na sjednici Zastupničkog doma parlamenta BiH. Jović je naslijedio Dragana Čovića koji je s mjesta člana Predsjedništva BiH smijenjen 29. ožujka odlukom Visokog predstavnika Paddija Ashdowna. Takva odluka uslijedila je nakon što je Čović optužen za kriminal i korupciju povezan s poslovanjem tvrtke Lijanović. Odluku Zastupničkog doma o izboru Jovića treba potvrditi i Dom naroda parlamenta BH.

ZAGREB - Dvoje hrvatskih policijskih službenika sutra odlazi u Mirovnu misiju Ujedinjenih naroda (UN) na Kosovo (UNMIK), a to je prvi put da naša policija sudjeluje u UN-ovoj mirovnoj misiji na prostoru bivše Jugoslavije. UN-ovoj Misiji na Kosovu pridružit će se policijski stručnjaci Kornelia Jakupec i Davor Javorski, koji će pod hrvatskim i UN-ovim obilježjima raditi poslove forenzike i obuke na terenu. Očekuje se da će na Kosovu provesti godinu dana.

LJUBLJANA - Hrvatska ne može utjecati na postupak izbora lokacije za gradnju skladišta nisko i srednjeradioaktivnog otpada iz nuklearke Krško, navodi u srijedu ljubljanski dnevni list "Dnevnik" pozivajući se na na izvore iz slovenske državne agencije za radioaktivne otpatke (ARAO). Slovenska državna agencija za radioaktivne otpatke vodi postupak utvrđivanja lokacije za buduće skladište nuklearnog otpada na koji se javilo osam slovenskih općina, od kojih se polovica nalazi uz granicu s Hrvatskom. List prenosi, pozivajući se na hrvatske medije, da je hrvatska ministrica za zaštitu okoliša, urbanizam i građevinarstvo Marina Matulović Dropulić najavila da Hrvatska neće dopustiti gradnju skladišta u Hrvatskoj ili u neposrednoj blizini granice, kao i neslužbene ocjene iz Ljubljane da se zapravo radi o vrućoj temi pred hrvatske lokalne izbore koja je navodno bez realne osnove.

ANKARA - Njemački kancelar Gerhard Schroeder zatražio je u srijedu od Turske da nastavi s reformama vezanim uz početak pregovora s Europskom unijom, rekavši kako je uvjeren da će se Unija držati datuma određenog za početak pregovora određenog za 3. listopada. "EU treba učiniti sve da pregovori počnu na vrijeme", dodao je. Pozvao je Tursku da proširi prava ne-muslimana, pravoslavaca i židova, te je podsjetio Ankaru na njezinu obvezu da potpiše protokol o širenju carinskih sporazuma s EU na Cipar, bez čega pregovori neće moći početi. Iako Schroeder podržava ulazak Turske, tri četvrtine Nijemaca su, prema nedavnim anketama, protiv priključivanja Turske Uniji.

BRUXELLES - Ukrajini, Moldaviji i Gruziji bilo bi pametno da sada ne podnesu zahtjev za članstvom u EU-u jer će biti odbijene, izjavila je povjerenica EU-a za vanjske poslove Benita Ferrero-Waldner. Neke od 10 novih članica koje su se pridružile toj europskoj integraciji prošle godine, a posebice Poljska, smatraju da EU ima moralnu obvezu prihvatiti Ukrajinu, bivšu sovjetsku republiku, nakon prošlogodišnje "narančaste revolucije". Međutim, Ferrero-Waldner je rekla u intervjuu za Reuters u utorak da bi drugim zemljama aspirantima za članstvo bilo pametno da ne podnose zahtjeve dok ne budu sigurne da će dobiti odgovor koji žele.

ZAGREB/BRUXELLES - Europski sud pravde (ECJ) u srijedu je presudio da je Austrija prekršila zakon EU-a time što nije u potpunosti primijenila europsku direktivu koja zabranjuje diskriminaciju na temelju rasnog ili etničkog podrijetla, priopćila je Europska komisija. Krajnji rok za primjenu te direktive za zemlje članice EU-a, s iznimkom novih zemalja članica, istekao je 19. srpnja 2003. godine. Komentirajući presudu Europskog sudapravde europski povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i ravnopravnost Vladimir Špidla je kazao da su tu direktivu jednoglasno usvojile sve zemlje članice 2000. godine, a rok za primjenu bio je 2003. godine. Zatražio je od Austrije zatražio da što prije ispuni sve obveze u tom području, budući da su one uvedene zbog zaštite temeljnih prava EU-a.

PARIZ - Europska unija ponudila je u srijedu kompromisni sporazum kako bi se okončao spor oko smanjenja carina na uvoz prehrambenih proizvoda, potaknuvši nadu u postizanje napretka na sastanku ministara za trgovinu u Parizu kako bi se ubrzao krug svjetskih trgovinskih pregovora iz Dohe. "Odbijam osjećati pesimizam glede kruga pregovora iz Dohe u cijelosti", kazao je europski povjerenik za trgovinu Peter Mandelson dodavši da bi cijena neuspjeha bila ogromna.

KOPENHAGEN - Danska je vlada u srijedu izvijestila kako namjerava poduprijeti ostanak danskog kontingenta u južnom Iraku u predstojećih osam mjeseci, prenose agencije. Vladajuća koalicija premijera Andersa Fogha Rasmussena izvijestila je kako su glavne oporbene stranke, među kojima Socijaldemokratska stranka i Socijalni liberali obećali kako će poduprijeti takvu odluku. O odluci o ostanku 530 pripadnika danskog kontingenta u južnom Iraku do 1. veljače trebalo bi se službeno glasovati do kraja mjeseca.

ZAGREB - Švicarska policija uhitila je bivšeg ruskog ministra za atomsku energiju Jevgenija Adamova na zahtjev SAD-a koji traži njegovo izručenje, priopćilo je u srijedu švicarsko ministarstvo pravosuđa, a prenijele su svjetske agencije. Adamov je bio ministar u vrijeme Borisa Jeljcina, ali ga je smijenio Vladimir Putin, koji je došao na dužnost predsjednika 2000. s obećanjem da će iskorijeniti korupciju, nakon istrage veza Adamova s ruskim poslovnim svijetom. Glasnogovornik ministarstva pravosuđa Folco Galli izjavio je da je Adamov, kojega traže SAD zbog navodne umiješanosti u prijevaru vrijednu do 10 milijuna dolara, uhićen u ponedjeljak u švicarskom glavnom gradu Bernu, javio je Reuters.

KABUL - U sukobima u jugoistočnoj afganistanskoj pokrajini Zabul u utorak je poginuo jedan afganistanski policajac i 20 pobunjenika, izvijestilo je glasnogovornik vojne koalicije pod američkim zapovjedništvom. U sukobu je ozlijeđeno pet afganistanskih policajaca i šest Amerikanaca, no ne precizira se li riječ o američkim vojnicima ili civilima koji su radili za privatnu tvrtku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙