FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 5. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 5. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

PULA - Na jedinstvenu zatvorsku kaznu od osam godina na Županijskome sudu u Puli danas je osuđen Darko Basarić (22) iz Osijeka zbog dvaju pokušaja ubojstva, a Mauricio Tromboni (20) iz Pule osuđen je na devet mjeseci zatvora zbog sudjelovanja u tučnjavi. Osuđenici, inače pripadnici "skinheadsa", napali su u 4,20 sati 14. studenoga prošle godine u bivšoj Vojarni "Karlo Rojc" u Puli "punkere" Ivana H. (21) i Matiju S. (22). Darko Basarić bodežom je u tom napadu obojicu teško ranio. Prema zaključku raspravnog vijeća Županijskoga suda, obojica su ubodena ciljano i namjerno, a sukob su izazvali "skinheadi".

ZAGREB - Sindikat poljoprivrede uputio je u ime radnika Sljemena otvoreno pismo Vladi sa zahtjevom da na dnevni red današnje sjednice u Krapini stavi i slučaj Sljemena. "Vi i vaše institucije sustava odgovorni ste što je više od 360 radnika Sljemena završilo na cesti", kaže se u pismu upućenom premijeru Ivi Sanader i članovima Vlade. "Vi ste tolerirali i dalje tolerirate kriminalnu privatizaciju i gospodarenje. Vi ćete morati riješiti pitanje spašavanja proizvodnje i radnih mjesta Sljemena", stoji u pismu. Sindikat također zamjera Vladinim dužnosnicima što su rekli da Sljeme pripada privatnom vlasniku pa Vlada nema ništa s tim slučajem, iako je ona nadležna organizirati nadzor provođenja pravnih propisa i zakonitosti u državi.

ZAGREB - Glavni odbor Sindikata umirovljenika Hrvatske zaključio je da Vlada odugovlači s donošenjem Zakona o fondu za povrat duga umirovljenicima, istodobno rasprodajući udjele i dionice koje bi mogle biti važne za Fond. "Iako je Vlada dužnik prema umirovljenicima, ona izbjegava dati čvrsta jamstva za povrat duga i nastoji izbjeći da isplata duga započne prije isteka njezina mandata, pa je upitno hoće li dug biti vraćen", kazao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik SUH-a Stjepan Krajačić. Nastavi li Vlada s odugovlačenjem i neispunjavanjem obveza, vodstvo umirovljeničkih udruga moglo bi organizirati javne prosvjede, najavljuje Sindikat.

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva priopćilo je danas da u skladu s politikom Vlade i međunarodnim konvencijama neće dopustiti da se radioaktivni otpad skladišti na teritoriju Hrvatske, niti u neposrednoj blizini naše granice na području Slovenije. Ljubljanski dnevni list Dnevnik objavio je jučer da Hrvatska ne može utjecati na postupak izbora lokacije za gradnju skladišta nisko i srednjeradioaktivnog otpada iz NE Krško. Ministarstvo ističe da Hrvatska može utjecati na odabir lokacije za odlagalište nuklearnog otpada samom činjenicom što je gradnja odlagališta radioaktivnog otpada "na popisu zahvata za koji je zemlja koja zahvat poduzima dužna obavijestiti susjedne zemlje o svojoj namjeri".

ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje utvrdilo je najnižu mirovinu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, koja iznosi 45 posto od osnovice prosječne plaće za 2004. godinu ili 1.877,85 kuna, priopćio je danas Zavod. Upravno vijeće povećalo je za 6,4 posto osnovicu za utvrđivanje vrijednosnog boda prema osobnom činu i ustrojbenom mjestu i zvanju hrvatskog branitelja za 2004. godinu. Toliko je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prošloj godini porasla prosječna mjesečna brutto plaća.

ZAGREB - Ustavni sud ocijenio je danas da zakonodavac nije diskriminirao civilne invalide Domovinskog rata kada im je osigurao manja prava i primanja od onih koja imaju invalidi branitelji i članovi njihovih obitelji. Ustavni suci to su jednoglasno zaključili prilikom odlučivanja o prijedlogu Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata za ocjenom ustavnosti odredbe izmijenjenog Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata. Prema toj odredbi mjesečna svota osobne invalidnine civilnih invalida I. grupe određuje se u visini od 100 posto proračunske osnovice, što, po ocijeni Zajednice udruga, civilne invalide diskriminira u odnosu na invalide branitelje kojima je Zakonom o pravima hrvatskih branitelja Domovinskog rata iznos određen u visini 115 posto osnovice.

ZAGREB - Nagradu "Mate Ujević" Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" za najvrijednije originalno i cjelovito enciklopedičko ili leksikografsko djelo objavljeno u protekle dvije godine uručio je danas Borisu Senkeru za dvosvečanu "Bibliografiju kazališta u Hrvatskoj i BiH 1826.-1945." glavni ravnatelj LZ-a Tomislav Ladan. Predsjednik Odbora za nagradu, akademik Josip Bratulić upozorio je na važnost nagrađenog djela u kojemu je predstavljeno sve što se odnosi na kazalište - bibliografije tekstova, autori, predstave, redatelji, rasprave i članci.

KRAPINA - U razvitak vodoopskrbe u Krapinsko-zagorskoj županiji idućih će se pet godina uložiti oko 283 milijuna kuna, a taj program razvitka, koji će sufinancirati država, Vlada je prihvatila na današnjoj sjednici u Krapini. Taj bi Program ujedinio četiri velika vodoopskrbna sustava u jedan, uz mogućnost da svaki od njih funkcionira zasebno. Uz cestogradnju, to je jedan od vitalnih infrastrukturnih projekata u Županiji, rekao je premijer Ivo Sanader, koji je prije sjednice otvorio carinarnicu u Krapini. Sanader je pobrojao i druge projekte u Krapinsko-zagorskoj županiji u kojima sudjeluje i država. Započeti su radovi na završetku autoceste Zagreb-Macelj, koji se trebaju okončati 2007, a vrijednost radova na 67 kilometara te autoceste je oko dvije milijarde kuna.

ZAGREB - Reorganizacija uprave i antikorupcijski program u jedinicama lokalne samouprave zajednički su projekti SDP-a u Zagrebu i na nacionalnoj razini, kojih će se morati pridržavati svi SDP-ovci u Hrvatskoj, poručili su danas predsjednik SDP-a Ivica Račan i predsjednik zagrebačke organizacije te stranke Milan Bandić sa konferencije za novinare održane u Gradskoj kavani. Istaknuli su da je, unatoč nagađanjima o međusobnim nesuglasicama, "s odnosima SDP-a na nacionalnoj i gradskoj razini sve u redu". Najavljujući još jednom osnivanje gradskog antikorupcijskog ureda, koji će provoditi strogu kontrolu svih ugovora i transakcija koji će se ubuduće sklapati i provoditi u ime grada, Bandić je rekao kako će u tom uredu sjediti stručnjaci i predstavnici nevladinih udruga.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga PEN centra Zvonko Maković predlaže upravi HTV-a da nastavi prikazivati crtanu seriju "Zlikavci", koju prate i cijene mnogi gledatelji, a ako ona nekoga može povrijediti, njegovo je pravo, kako dodaje, da je ne gleda. Katolička udruga Radio Marija početkom tjedna predala je Hrvatskoj radioteleviziji peticiju, koju je potpisalo više od četrdeset tisuća građana, a u kojoj se traži da se s programa skine crtana televizijska serija "Zlikavci" jer, kako se ističe, vrijeđa katoličke vjernike i njihove svetinje.

ZAGREB - Vijeće za medije Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava priopćilo je danas da se protivi skidanju satiričkog serijala "Zlikavci" s programa HTV-a na temelju peticije katoličke Udruge Radio Marija. Skidanje tog serijala na temelju peticije imalo bi dalekosežne negativne posljedice na funkcioniranje društvenog utjecaja na javnu radio-televiziju, a predstavljalo bi i izravno zadiranje u uređivačku autonomiju HTV-a, kažu u HHO-u. Ističu kako pritom ne dovode u pitanje pravo Udruge Radio Marija da kritizira televizijski program i traži zaštitu interesa katoličkih vjernika.

ZAGREB - Gust crni dim koji je iza 13,20 sati počeo sukljati s vrha hotela Westin uznemirio je građane koji su odmah pozvali vatrogasce, no ispostavilo se da je riječ o kontroli hotelskog dimovodnog sustava. Nakon dojave građana iz sjedišta zagrebačkih vatrogasaca, koje se nalazi preko puta hotela u Savskoj ulici, na teren je s troje vozila izašlo 13 vatrogasaca. Po dolasku u hotel ispostavilo se da nema potrebe za njihovom intervencijom jer dim nije uzokovao požar, već je tehnička služba hotela provjeravala sustav dimnjaka. Od vatrogasaca se doznaje da ih iz hotela nisu obavijestili da će provjeravati dimovodni sustav, a što su, kako tvrde u zagrebačkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi, bili dužni učiniti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙