FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 5. svibnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 5. svibnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić u četvrtak je na otvorenju manifestacije Dani Europe u sklopu Europskog tjedna studentima i veleposlanicima zemalja članica EU na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu poručio da je odluka za EU izbor za budućnost. U govoru Mesić je kazao da Hrvatska u Europu ne smije ući s "hipotekama" i "zabludama" proizišlima iz potcjenjivanja ili precjenjivanja vlastitih vrijednosti. Naglasio je da posebno nemaju pravo oni koji tvrde da treba birati između "heroja" i Europe jer upravo takvi nude "slike prošlosti, mržnje, izolacije i ratova, umjesto rasprava o gospodarstvu, znanju". Hrvatski put u EU mora ići i preko zaštite manjina, rekao je Mesić, a zemlja se mora boriti za reforme, a ne za datume. Mesić također smatra da ne treba biti opterećen odgodom početka pregovora s EU.

AUSCHWITZ - Izraelski premijer Ariel Sharon doputovao je u četvrtak u Poljsku gdje će sudjelovati u Maršu živih, na ceremoniji komemoracije žrtava holokausta na mjestu nekadašnjeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau. Tijekom jutra oko 20.000 sudionika ovogodišnjeg Marša živih posebnim je vlakovima i autobusima stiglo je na mjesto nekadašnjeg logora smrti. Sudionici Marša živih obići će ostatke plinskih komora i krematorija, ući u logore Auschwitz i Birkenau, koji su jedan od drugoga udaljeni tri kilometara, a zatim će se tijekom poslijepodneva okupiti na ceremoniji u znak sjećanja na žrtve logora. Na toj će ceremoniji sudjelovati preživjeli zatočenici logora, potomci žrtava, mladi iz čitavog svijeta i međunarodni dužnosnici, među kojima i poljski premijer Marek Belka i dobitnik Nobelove nagrade za mir i bivši zatočenik Auschwitza Eli Wiesel.

JERUZALEM - Kukasti križevi otkriveni su u četvrtak u Jeruzalemu u blizini memorijalnog centra Yad Vashem, na dan kada se u Izraelu obilježava Dan sjećanja na žrtve i heroje holokausta. "Ariel Sharon slijedi Hitlerov put", grafit je pronađen u istom dijelu Jeruzalema. Izraelska policija pokrenula je istragu o ovom slučaju. Grafiti protiv izraelskog premijera Ariela Sharona nedavno su osvanuli na zidovima Jeruzalema, a prema rezultatima istrage napisali su ih aktivisti krajnje izraelske desnice u znak prosvjeda zbog predviđenog Sharonova plana o izraelskom povlačenju iz pojasa Gaze.

ISLAMABAD - Pakistanske snage sigurnosti uhitile su još 13 militanata povezanih s al Qaidom u novoj operaciji u regiji Bajur, izjavio je u četvrtak jedan visoki vladin dužnosnik. Ta su uhićenja izvršena nekoliko sati nakon što je vlada objavila da je uhvatila visoko pozicioniranog člana al Qaide Abu Faraj al-Libija u srijedu. Međutim, dužnosnik je rekao da te dvije operacije nisu izravno povezane.

BERLIN - Talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi dobitnik je ovogodišnje nagrade Karla Velikog koja mu je u četvrtak uručena u zapadnonjemačkom gradu Aachenu. Ciampi je ovogodišnju nagradu dobio zbog svog, kako je priopćeno, "neumornog angažmana za jedinstvo Europe". Gradonačelnik Aachena Juergen Lindner nazvao je Ciampija "velikim državnikom" i "posrednikom između svjetova". Ciampi je Europljane pozvao na oživljavanje vjere u zajedničku Europu, obraćajući se okupljenim gostima među kojima su bili njemački predsjednik Horst Koehler i španjolski kralj Huan Carlos.

KABUL - Najmanje devetorica vojnika afganistanske narodne vojske ubijena su u južnoj pokrajini Kandaharu, glavnome uporištu nekadašnjeg talibanskog duhovnog vođe mule Muhameda Omara, objavili su u četvrtak vojni izvori. General Zahir Azimi, glasnogovornik afganistanskoga ministra obrane rekao je da se taj incident dogodio u srijedu navečer, u mjestu Shah Wali Kotu u Kandaharu. Prema Azimijevim riječima, vozilo afganistanske vojske stradalo je od mine na daljinsko upravljanje, a zatim su se iz zasjede pojavili i naoružani napadači. Abdul Latif Hakimi, glasnogovornik svrgnutoga talibanskog režima, preuzeo je odgovornost za taj događaj.

BANGALORE - Indijska svemirska agencija lansirala je u četvrtak moderan satelit koji može uočiti svaku kuću i ulicu u toj državi s više od milijardu stanovnika, objavila je državna televizija. Satelit CASTOSAT-1 nosi raketa indijske proizvodnje. On je dokaz indijskoga nastojanja da uđe u unosan posao pružanja usluga lansiranja satelita i upotrebe svemirske tehnologije za urbani i ruralni razvoj. Državna televizija Doordarshan objavila je da je raketa sa satelitom teškim tonu i pol uzletjela u 10,14 po lokalnom vremenu. Satelit nosi dvije kamere za stereo sliku i može fotografirati automobile na zemlji, ali ne i njihove registracijske pločice, kažu predstavnici indijske organizacije za istraživanje svemira.

MOSKVA - Šef ruskih strateških snaga Nikolaj Solovcov izjavio je u četvrtak da će Rusija imati novi kozmodrom na Uralu koji će se koristiti u komercijalne svrhe. Dodao je da je Rusija "odlučila nastaviti probno ispaljivanje međukontinentalnih raketa u prerađenoj verziji, zajedno s lansiranjem svemirskih letjelica s kozmodroma Dombarovskoja", na Uralu. Taj kozmodrom mogao bi se koristiti u komercijalne svrhe, ali modalitete tih komercijalnih lansiranja mora još odrediti ruska vlada, rekao je šef ruskih strateških snaga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙