FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sastanak predstavnika Hrvatske i NATO-a

ZAGREB/BRUXELLES, 18. travnja 2005. (Hina) - Nacionalni koordinator zaNATO Pjer Šimonović i pomoćnik ministra obrane Igor Pokaz sudjelovalisu u ponedjeljak u Bruxellesu sa stručnjacima NATO-a i predstavnicimanjegovih članica na sastanku na kojem se razgovaralo o aktualnimprocesima preustroja hrvatskih oružanih snaga i Ministarstva obrane usklopu prilagodbe za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.
ZAGREB/BRUXELLES, 18. travnja 2005. (Hina) - Nacionalni koordinator za NATO Pjer Šimonović i pomoćnik ministra obrane Igor Pokaz sudjelovali su u ponedjeljak u Bruxellesu sa stručnjacima NATO-a i predstavnicima njegovih članica na sastanku na kojem se razgovaralo o aktualnim procesima preustroja hrvatskih oružanih snaga i Ministarstva obrane u sklopu prilagodbe za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.

Predstavnicima NATO-a predočeno je što je dosad učinjeno na konceptu planiranja obrane, kako Hrvatska primjenjuje odredbe Akcijskog plana za članstvo (MAP), kako teku reforme oružanih snaga i ministarstva obrane, zatim je bilo riječi o sudjelovanju Hrvatske u međunarodnim misijama, o regionalnoj suradnji, razvoju zračnih snaga, programu zbrinjavanja viška zaposlenih te o namjeri da se višak zgrada koje koristi MORH preda na upravljanje civilnim vlastima.

Pjer Šimonović je najavio da će članice Američko-jadranske povelje - Hrvatska, Makedonija i Albanija, uskoro u Afganistan poslati vojno-medicinski tim.

"Do ljeta bi zajednički vojno-medicinski tim Hrvatske, Albanije i Makedonije sastavljen od 11 ljudi trebao biti spreman za sudjelovanje u vojnoj operaciji u Afganistanu. Radi se o tipu suradnje unutar Američko-jadranske povelje, suradnje koja daje konkretne rezultate", rekao je Šimonović.

Pomoćnik ministra obrane Igor Pokaz rekao je da Hrvatska razmatra mogućnost proizvodnje oklopnog vozila na kotačima u slavonskobrodskom Đuri Đakoviću, za što traži strateške partnere.

"Hrvatska je odlučila da neće raditi modernizaciju tenka M84 jer to ne odgovora našim potrebama. Odlučili smo da ćemo krenuti u eventualnu proizvodnju oklopnog vozila na kotačima, za što trenutno tražimo strateškog partnera među stranim kompanijama", rekao je Pokaz dodajući da su već dvije strane kompanije pokazale interes i da je upravo u tijeku ispitivanje pristiglih ponuda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙