FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slobodno novinarstvo preduvjet ostalih sloboda

ZAGREB, 2. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND)priopćilo je u ponedjeljak, u povodu Svjetskog dana slobode medija, 3.svibnja, da je slobodno novinarstvo jedan od najvažnijih čimbenika zademokraciju društva i države te preduvjet ostalih sloboda.
ZAGREB, 2. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) priopćilo je u ponedjeljak, u povodu Svjetskog dana slobode medija, 3. svibnja, da je slobodno novinarstvo jedan od najvažnijih čimbenika za demokraciju društva i države te preduvjet ostalih sloboda.

"Podsjećamo da novinarska profesionalna umješnost i savjest više nego u većini drugih profesija moraju činiti jedinstvenu i nedjeljivu cjelinu. Tek tada se može govoriti o novinarstvu kao tzv. četvrtoj vlasti, koja stvarno ne vlada ničim i ništa ne odlučuje, ali zato nadzire izvršnu i zakonodavnu vlast i presudno utječe na javnost", stoji u priopćenju koje je potpisao potpredsjednik HND-a Zdenko Duka (na slici desno s predsjednikom HND-a Dragutinom Lučićem).

HND ističe da je prvenstveni zadatak novinara i Novinarskog društva braniti slobodu novinarstva i medija od bilo kakvih pritisaka i napada izvan novinarstva, ali i da sami novinari poštuju profesionalne i etičke standarde za koje se zalažu.

"Da bi bilo moguće biti i profesionalan i neovisan novinar nužno je boriti se za bolji, dostojan materijalni status novinara i novinarska radna prava - što jamči, iako to samo nije dovoljno, i profesionalnost i neovisnost".

HND ujedno poziva da se i na ovogodišnji Svjetski dan slobode medija prisjetimo brojnih novinarskih žrtava diljem svijeta te hrvatskih novinara koji su, obavljajući svakodnevni posao, pali u Domovinskom ratu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙