FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 2. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati.
ZAGREB, 2. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Dvoje službenika Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti osumnjičeni su da su šest branitelja potaknuli da od Ministarstva traže po 20 tisuća kuna poticaja za samozapošljavanje i da su uzeli polovinu od iznosa koji su braniteljima isplaćeni mimo redovite procedure, izvijestila je danas zagrebačka policija. Osim 39-godišnje službenice i njenog 51-godišnjeg kolege, policija je kaznene prijave za prijevaru podigla i protiv šest branitelja jer su, kako tvrde, poticaje zatražili temeljem lažnih činjenica i u ranijem dogovoru s dvoje službenika.

ZAGREB - Krivotvorene novčanice od 200 kuna otkrivene su na području nekoliko gradova u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, izvijestili su danas Hrvatska narodna banka (HNB) i MUP koji je zbog krivotvorenja već podnio prijave protiv dvije osobe. Krivotvorine imaju datum izdavanja 7. ožujka 2002., različite varijante oznake serije i serijskog broja, a od sredine ožujka otkriveno ih je 37, od kojih 29 na području Zagreba, a ostale u Karlovcu, Garešnici, Zaboku, Samoboru i Varaždinu.

ZAGREB - Slučaj "Pakračka poljana" koji se već 13 godina vuče po sudovima bez konačnog pravorijeka, ponovno je počeo na zagrebačkom Županijskom sudu čitanjem optužnice i izjašnjavanjem petorice optuženih koji tvrde da nisu krivi za nedjela za koja ih se tereti. Od posljednjeg ročišta prošlo je više od dvije i pol godine. Suđenje Munibu Suljiću, Igoru Mikoli, Siniši Rimcu, Miroslavu Bajramoviću i Branku Šariću tada je prekinuto jer je Mikola bio zatvoren u BiH zbog pokušaja iznude. Nakon odsluženja zatvorske kazne od dvije godine i tri mjeseca, vlasti BiH izručile su ga Hrvatskoj jer mu je bio određene pritvor u kaznenom postupku koji nema veze sa slučajem Pakračke poljane. Mikola je ubrzo pušten da se brani sa slobode, pa je sutkinja Rajka Tomerlin-Almer sazvala ročište.

ZADAR - Glavnom uredniku tjednika "Hrvatski list" Ivici Marijačiću danas je u Županijskom sudu u Zadru uručena optužnica koju je protiv njega prošlog tjedna podigao Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu. S Marijačićem je bio njegov odvjetnik Marin Ivanović iz Zagreba, inače član Odvjetničkog tima koji brani haaškog optuženika u bijegu generala Antu Gotovinu. Nakon uručenja optužnice, Marijačić nije htio davati izjave za javnost, a njegov odvjetnik je rekao da je optužnica zaprimljena bez uhidbenog naloga i bez naloga za predaju.

ZAGREB - Novinaru Domagoju Margetiću danas nije uručena haška optužnica koja ga, uz još trojicu, tereti za nepoštivanje suda, odnosno otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka sa suđenja generalu Tihomiru Blaškiću, doznaje se od njegovog odvjetnika Slavena Martića koji očekuje da će Margetić optužnicu primiti sutra. "Po mojim saznanjima haška optužnica nije predana mom branjeniku koji je pritvoren u zagrebačkom zatvoru u Remetincu, no očekujemo da će se to dogoditi sutra", kazao je Hini zagrebački odvjetnik Slaven Martić.

ZAGREB - Nezaposlenost je u Hrvatskoj jedan od gorućih problema, no nadležna tijela pristupaju mu birokratski donoseći deklarativne programe u kojima se ne polazi od stvarnih lokalnih potreba i stanja na tržištu rada, istaknuto je na današnjem okruglom stolu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH). SSSH stoga organizira niz regionalnih okruglih stolova kako bi potaknuo gradove, županije, sindikate i poslodavce da sami počnu kreirati programe i nuditi ih državnim tijelima.

ZAGREB - U povodu desete obljetnice raketiranja grada Zagreba, 2. i 3. svibnja 1995., državna izaslanstva i udruge stradalnika iz Domovinskog rata položili su danas vijence kod Križa branitelja na Mirogoju. Vijence su položila izaslanstva Predsjednika Republike, Hrvatskog sabora, Vlade, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Udruge hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata grada Zagreba i Zagrebačke županije i nekih političkih stranaka. "I ove godine prisjećamo se tih užasnih dana za Zagreb ali i za cijelu Hrvatsku, i uvijek u ovaj dan podsjećamo da je agresija na Hrvatsku bila usmjerena protiv civila", izjavila je novinarima potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

ZAGREB - Koalicija HDZ-DC-HSLS-Hrvatski demokršćani za Grad Zagreb predstavila je danas izborni program pod sloganom "Zagreb u srcu", a nositeljica liste Marina Matulović Dropulić naglasila je da će poticati razvitak gospodarstva i zapošljavanje, te sustavno rješavati problem gradskog prometa. Naglasila je da bi buduća gradska vlast trebala izraditi cjelovit program potpore i poticaja poduzetništva i uskladiti ga sa strategijom razvoja, povezivanje malih, srednjih i velikih poduzeća.

ZAGREB - Nezavisna lista "Plavi" Tatjane Holjevac predstavila je danas na konferenciji za novinare dio svog izbornog programa za predstojeće izbore u Gradu Zagrebu, najavivši predizborni skup za 4. svibnja, na kojem će detaljno predstaviti osobe sa svoje liste te građanima obrazložiti svoj program. Na listi Tatjane Holjevac nema političara već su na njoj isključivo mlađi poduzetnici, umjetnici i stručnjaci koji na izbore izlaze pod sloganom - "znanje, sposobnost i volja", istaknula je Holjevac na današnjoj konferenciji za novinare, dodavši kako je temelj njene kampanje da "Gradom treba upravljati, a ne vladati".

ZAGREB - Nezavisni kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Boris Mikšić izvijestio je danas da će njegovo ime u kampanji za lokalne izbore koristiti još tridesetak nezavisnih lista diljem Hrvatske. Mikšić je, na konferenciji za novinare, kazao kako su korištenje njegova "osobnog branda" zatražile mnoge liste, a on je dao dopuštenje za njih 30. Dodao je da očekuje kako će ta suradnja prerasti u pokret, koji će na idućim, nada se prijevremenim, parlamentarnim izborima postati respektabilna politička snaga na nacionalnoj razini.

ZAGREB - Odjel za kardijalnu kirurgiju Kliničke bolnice (KB) Dubrava prvi je klinički odjel neke državne bolnice u Hrvatskoj koji je dobio ISO certifikat kvalitete, priopćeno je danas iz KB-a. Kardijalna kirurgija posebno je važna struka u našoj medicini jer više od pedeset posto hrvatskog stanovništva pobolijeva od bolesti srca i krvnih žila, a smrtnost od tih bolesti gotovo se izjednačila sa smrtnošću od karcinoma. Kardijalnom kirurgijom u Hrvatskoj se bave tek četiri institucije, a među njima i Odjel za kardijalnu kirurgiju KB-a Dubrava koji je tijekom prošle godine izveo gotovo 500 operacija kod odraslih bolesnika.

VUKOVAR - U povodu 3. svibnja Dana grada Vukovara u vukovarskoj Općoj bolnici svečano je otvoren obnovljen Odjel za dijagnostiku. Osim Odjela za rentgensku, ultrazvučnu i CT dijagnostiku obnovljen je i prostor za centralnu sterilizaciju, praonica rublja i Vila "Knoll" u bolničkom krugu u kojoj je od danas smještena bolnička uprava. Uz članove Uprave i djelatnika bolnice, gradskih i županijskih vlasti te ratnog ministra zdravstva Andrije Hebranga svečanosti je nazočio i ministar zdravstva Neven Ljubičić.

VINKOVCI - U okviru Memorijala dvanaest redarstvenika koji se održava u spomen na dvanaestoricu pripadnika Specijalne policije Vinkovci, ubijenih 2. svibnja 1991. iz zasjede u prijeratnom Borovu Selu a današnjem Borovu, izaslanstva MUP-a položila su cvijeće na grobove stradalih policajaca u Vinkovcima i okolici. Misu zadušnicu u vinkovačkoj župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služio je vinkovački dekan i župnik msgr. Tadija Pranjić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙