FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slučaj "Pakračka poljana" nastavljen nakon dvoipogodišnje stanke

ZAGREB, 2. svibnja 2005. (Hina) - Slučaj "Pakračka poljana" koji se već13 godina vuče po sudovima bez konačnog pravorijeka ponovno je počeona zagrebačkom Županijskom sudu čitanjem optužnice i izjašnjavanjempetorice optuženih koji tvrde da nisu krivi za nedjela za koja ih setereti.
ZAGREB, 2. svibnja 2005. (Hina) - Slučaj "Pakračka poljana" koji se već 13 godina vuče po sudovima bez konačnog pravorijeka ponovno je počeo na zagrebačkom Županijskom sudu čitanjem optužnice i izjašnjavanjem petorice optuženih koji tvrde da nisu krivi za nedjela za koja ih se tereti.

Od posljednjeg ročišta prošlo je više od dvije i pol godine. Suđenje Munibu Suljiću, Igoru Mikoli, Siniši Rimcu, Miroslavu Bajramoviću i Branku Šariću tada je prekinuto jer je Mikola bio zatvoren u BiH zbog pokušaja iznude. Nakon odsluženja zatvorske kazne od dvije godine i tri mjeseca, vlasti BiH-a izručile su ga Hrvatskoj jer mu je bio određene pritvor u kaznenom postupku koji nema veze sa slučajem Pakračke poljane. Mikola je ubrzo pušten da se brani sa slobode, pa je sutkinja Rajka Tomerlin-Almer sazvala ročište.

Kako je od posljednje rasprave prošlo dosta vremena suđenje je formalno moralo ponovno početi čitanjem optužnice i izjašnjavanjem optuženika o krivnji. Sva petorica danas su ponovno odbacili optužbe i izjavili da se ne osjećaju krivima za ubojstvo pripadnika HV-a Aleksandra Antića na pakračkom području, krajem 1991., te nezakonito lišavanje slobode i iznude od trojice Zagrepčana, srpske nacionalnosti koje su naknadno ubile nepoznate osobe. Optuženi su bili pripadnici rezervnog sastava MUP-a kojom je početkom rata zapovjedao Tomislav Merčep, zbog čega su i prozvani 'merčepovci'.

Nakon njihova izjašnjavanja o krivnji sutkinja je prekinula ročište zbog "zubobolje" Bajramovića. Nastavak suđenja zakazan je za 6. i 7. lipnja.

Za "slučaj Pakračka poljana" u javnosti se saznalo 1992., nakon što je u istrazi o ubojstvu zagrebačke obitelji Zec policija došla do informacija o navodnim zločinima 'merčepovaca'. No, predmet je "mirovao" sve do rujna 1997. kada je Miroslav Bajramović za "Feral Tribune" da je na Pakračkoj poljani ubijeno 280 ljudi, od kojih je on osobno ubio 72. Tužiteljstvo je potom u prosincu 1997. podiglo optužnicu kojom je bio obuhvaćen i Zoran Karlović. On, i još trojica su sredinom 1999. nepravomoćnom presudom oslobođena krivnje za ubojstvo Antića, čije tijelo do danas nije pronađeno. Šarić i Bajramović osuđeni su na zatvorske kazne zbog lišavanja slobode i iznude novca od jednog srpskog civila iz Zagreba.

Vrhovni sud je 2001. ukinuo oslobađajući dio te presude i vratio predmet na ponovno suđenje, pa se tako Suljiću, Mikoli i Rimcu ponovo sudi za ubojstvo Antića, a Bajramoviću, Šariću i Mikoli za nezakonito lišavanje slobode i iznudu nad Milošem Ivoševićem, Radom Pajićem i Markom Grujićem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙