FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koizumi počeo europsku turneju razgovorima s čelnicima EU

LUXEMBOURG, 2. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Japanski premijer JunichiroKoizumi u ponedjeljak se u Luxembourgu sastao s najvišimpredstavnicima Europske unije na razgovorima o lokaciji budućegmeđunarodnog fuzijskog reaktora, koji žele i Japan i EU.
LUXEMBOURG, 2. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Japanski premijer Junichiro Koizumi u ponedjeljak se u Luxembourgu sastao s najvišim predstavnicima Europske unije na razgovorima o lokaciji budućeg međunarodnog fuzijskog reaktora, koji žele i Japan i EU.

Koizumi se sastao s luksemburškim premijerom i predsjedavajućim unijom Jean-Claudeom Junckerom, predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, Visokim povjerenikom EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom te s povjerenicom EU za vanjske poslove Benitom Ferrero-Waldner.

Japan traži da fuzijski reaktor potpuno nove tehnologije "Iter", nazvan po latinskoj riječi za "put", bude na njegovu teritoriju, dok unija inzistira na lokaciji u Cadarcheu, u kojem je smještena francuska Komisija za atomsku energiju.

Iz diplomatskih se izvora doznaje kako će svaka strana pokušati "urazumiti" drugu u cilju postizanja dogovora prije istoka roka u srpnju.

Dvije će strane razgovarati i o bilateralnim odnosima, Kini, dvjema Korejama, Rusiji, Iranu i Iraku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙