FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan rast PC tržišta, stagnacija prodaje pisača

ZAGREB, 2. svibnja 2005. (Hina) - Uslijed većeg pada cijena, prodajaosobnih računala u Hrvatskoj lani je porasla 14,3 posto u odnosu nagodinu prije, pri čemu je ukupno prošle godine isporučeno 181.523računala, podaci su IDC Adriaticsa, regionalne podružnice globalneanalitičke kuće IDC.
ZAGREB, 2. svibnja 2005. (Hina) - Uslijed većeg pada cijena, prodaja osobnih računala u Hrvatskoj lani je porasla 14,3 posto u odnosu na godinu prije, pri čemu je ukupno prošle godine isporučeno 181.523 računala, podaci su IDC Adriaticsa, regionalne podružnice globalne analitičke kuće IDC.

Vrijednost tržišta osobnih računala i printera porasla je lani za 6,6 posto na 192,6 milijuna američkih dolara, pa tako osobna računala i nadalje ostaju najveća pojedinačna stavka ukupnog informacijsko-telekomunikacijskog (IT) tržišta u zemlji, kažu u IDC-u.

No, podsjećaju da pri interpretiranju obujma tržišta izraženog u američkim dolarima, treba uzeti u obzir da je dolar u odnosu na kunu u 2004. deprecirao za oko 10 posto, tako da je vrijednost isporuka računala i pisača u prošloj godini realno opala.

Prodaja stolnih osobnih računala lani je rasla najsporije, za 11,6 posto na 140.944 komada. Istodobno, isporuke prijenosnih računala porasle za 23,9 posto na 34.590 komada, a najveći rast zabilježen je na tržištu x86 servera (poslužitelji bazirani na Intel i AMD procesorima) za 30,5 posto uz ukupnu isporuku 5.989 uređaja.

Gledano po udjelima isporuka računala, najveći dio tržišnog kolača otpada i dalje na stolna računala (77,6 posto), potom slijede prijenosnici (19,1 posto) te x86 serveri (3,3 posto).

Vodeći isporučitelj "brand name" računala na domaćem tržištu je HP, za njim je IBM na drugom, te Dell na trećem mjestu.

Među domaćim isporučiteljima vodeći je M San (King ICT), slijedi ga HG Spot, potom Ve-Mil. Domaće su tvrtke zabilježili znatno brži rast prodaje od stranih, koji je lani iznosio 18,8 posto, dok su isporuke globalnih proizvođača porasle za 6,1 posto.

Domaće tržište pisača je u 2004., nakon četiri godine izuzetne dinamičnosti, ostalo na razini isporuka iz prethodne godine s porastom od 1,2 posto u količini isporučenih pisača i 2,5 posto u vrijednosti. Lani je u Hrvatskoj isporučeno 146.407 pisača ukupne vrijednosti 29,97 milijuna američkih dolara.

Osnovnu odrednicu stagnantne potražnje za pisačima treba tražiti u preorijentaciji potrošača na visokorostuće tržište multifunkcijskih uređaja.

Tržište pisača prošle godine obilježeno je padom broja prodanih inkjet (tintnih) pisača za 3,7 posto, dok je istovremeno segment laserskih pisača u boji porastao za 95,5 posto, crno-bijelih laserskih pisača za 9,5 posto, te matričnih pisača za 10,3 posto.

Gledano po udjelima isporuka pisača, 66,5 posto odnosio se na inkjet pisače, 26,4 posto na crno-bijele lasere, pet posto na matrične pisače, te dva posto na lasere u boji. Najuspješniji isporučitelj lani bio je HP, a slijedili su ga Canon i Epson.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙