FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Branitelji s Ovčare krenuli na hodočašće do Bleiburga

VUKOVAR,2. svibnja(HINA) - Tridesetak hodočasnika, branitelja izHrvatske, BiH i Slovenije, krenulo je jutros s mjesta masovne grobnicena Ovčari kod Vukovara na hodočašće, pod nazivom "Tihim koracima naspomen dvaju Domovinskih ratova, Ovčara-Bleiburg".
VUKOVAR,2. svibnja(HINA) - Tridesetak hodočasnika, branitelja iz Hrvatske, BiH i Slovenije, krenulo je jutros s mjesta masovne grobnice na Ovčari kod Vukovara na hodočašće, pod nazivom "Tihim koracima na spomen dvaju Domovinskih ratova, Ovčara-Bleiburg".

Hodočašće će trajati 12 dana tijekom kojih će hodočasnici prijeći oko 600 kilometara, doznaje se od predsjednika Organizacijskog odbora hodočašća Petra Janjića.

Na prigodnoj svečanosti ispraćaja na Ovčari, hodočasnicima je sretan put poželio vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer, naglasivši kako oni "svojim hodočašćem šalju poruku da su Hrvati ostali zajedno te kroz povijesti časno branili svoje postojanje".

Pozdravljajući hodočasnike vukovarski gradonačelnik Vladimir Štengl rekao je kako su "i jugokomunistički i srpski zločinci uvijek ponavljali iste metode u svojim zlodjelima, s jednim ciljem da ne bude hrvatske države", te kako "ovo hodočašće nosi poruku mira i vjere da se više nikada neće dovesti u pitanje opostojnost hrvatskog naroda i države".

Hodočasnike je ispratio i bivši haaški zatočenik general Tihomir Blaškić.

"Spremni ste biti Šimun ovog doba, i ponijeti križ kako žrtve ne bi bile nikada zaboravljene", rekao je Blaškić poručivši hodočasnicima da na svom putu do Bleiburga budu ponosni i dostojanstveni.

Okupljene je pozdravio i glasnogovornik Počasnog bleiburškog voda, Bože Vukušić, istaknuvši da su Bleiburg i Ovčara mjesta velikog stradanja hrvatskog naroda ali i simboli hrvatske želje za slobodom i vlastitom državom.

Hodočasnike je potom blagoslovio vukovarski gvardijan fra Zlatko Špehar, a za njih su se pomolili vukovarski župnik fra Slavko Antunović, vinkovački dekan i župnik, začasni kanonik msgr. Tadija Pranjić te župnik iz Borovo naselja fra Slavko Antunović.

Prvoga dana hodočašća "Tihim koracima na spomen dvaju Domovinskih ratova, Ovčara-Bleiburg", hodočasnici-branitelji proći će kroz Trpinju, Klisu i Nemetin, a večeras će doći u Osijek gdje će i noćiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙