FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanski sud odbacio odštetne zahtjeve protiv premijera Koizumija

TOKIO, 26. travnja 2005. (Hina/AFP) - Sud u Tokiju u utorak je odbacioodštetni zahtjev obitelji ratnih žrtava koje su izjavile da sutraumatizirane kontroverznim hodočašćima premijera Junichira Koizumijai gradonačelnika glavnog grada Shintara Ishihare svetištu Yasukuniposvećenom žrtvama rata.
TOKIO, 26. travnja 2005. (Hina/AFP) - Sud u Tokiju u utorak je odbacio odštetni zahtjev obitelji ratnih žrtava koje su izjavile da su traumatizirane kontroverznim hodočašćima premijera Junichira Koizumija i gradonačelnika glavnog grada Shintara Ishihare svetištu Yasukuni posvećenom žrtvama rata.

Sud je također odbio zakonski regulirati ustavnost posjeta svetištu Yasukuni.

Ta odluka, u skladu s lokalnom jurisdikcijom, donijeta je u punoj diplomatskoj krizi s Kinom zbog polemike o militantnoj prošlosti Japana i posjetima premijera svetištu Yasukuni.

Više od tisuću podnositelja odštetnih zahtjeva, članovi obitelji Japanaca i Južnokorejanaca koje je japanska carska vojska unovačila a poslije su poginuli u ratu, požalili su se da posjeti Koizumija tom svetištu krše pravilo razdvajanje države i religije, zapisano u Ustavu.

Od 2001. konzervativni premijer najmanje jednom godišnje posjećuje Yasukuni, posvećen japanskim veteranima među kojima je i 14 ratnih zločinaca koje su osudili saveznici nakon 1945. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙