FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 60. godišnjica oslobođenja logora Dachau

DACHAU, 1. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Njemački čelnici i preživjeliiz koncentracijskih logora prisustvovali su u nedjelju svečanostiobilježavanja 60. godišnjice oslobođenja koncentracijskog logoraDachau, gdje je više od 30.000 zatočenika izgubilo život.
DACHAU, 1. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Njemački čelnici i preživjeli iz koncentracijskih logora prisustvovali su u nedjelju svečanosti obilježavanja 60. godišnjice oslobođenja koncentracijskog logora Dachau, gdje je više od 30.000 zatočenika izgubilo život.

Više od 2500 osoba nazočilo je događaju, a preživjeli su došli iz nekoliko europskih zemalja, iz Izraela i SAD-a, upozoravajući buduće generacije da sačuvaju uspomenu na zločine počinjene u Dachauu i drugim koncentracijskim logorima kad više ne bude preživjelih.

Edmund Stoiber, predsjednik bavarske vlade, istaknuo je da je taj logor, otvoren samo dva mjeseca nakon dolaska na vlast Adolfa Hitlera 1933. godine kao prvi nacistički logor, "stalni poticaj" demokraciji.

"Sjećanje na najmračnije poglavlje naše duge njemačke povijesti važan je dio jamstava za budućnost naše demokracije", kazao je Stoiber.

Logor Dachau, smješten sjeverozapadno od Muenchena, oslobodile su američke snage 29. travnja 1945. godine, nekoliko sati prije Hitlerova samoubojstva u njegovu berlinskom bunkeru.

Približno 67.000 žrtava nacističkog sustava istrebljenja nalazilo se ondje kad je američka vojska ušla u logor. Od 1933. do 1945. godine ocjenjuje se da je više od 200 tisuća osoba iz četrdesetak zemalja ondje bilo zatočeno zbog njihova vjerskog opredjeljenja ili političkih uvjerenja. Više od 30.000 ondje je umrlo, ubijeno ili podleglo gladi ili bolesti.

Logor je danas memorijalni centar otvoren za javnost od 1965. godine, a centar preuređen za posjetitelje otvoren je 2003. godine. Novi ulaz prema tom centru, kroz originalna vrata logora, otvoren je u nedjelju, nakon godina natezanja s mjesnim dužnosnicima Dachaua koji su se protivili izgradnji nove pristupne ceste koju je taj ulaz zahtijevao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙