FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ruski komunisti na praznik rada kritiziraju Putinovu socijalnu politiku

MOSKVA, 1. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Desetine tisuća ruskih komunistai drugih pristaša lijeve oporbe u nedjelju su na tradicionalnimmanifestacijama u povodu 1. svibnja demonstrirali protiv socijalnepolitike predsjednika Vladimira Putina.
MOSKVA, 1. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Desetine tisuća ruskih komunista i drugih pristaša lijeve oporbe u nedjelju su na tradicionalnim manifestacijama u povodu 1. svibnja demonstrirali protiv socijalne politike predsjednika Vladimira Putina.

"Naš narod izumire, a vlada ništa ne poduzima", rekao je čelnik ruskih komunista Genadij Zjuganov na prvosvibanjskom skupu u Moskvi aludirajući na negativni natalitet, loše gospodarsko i socijalno stanje te rastući kriminal u Rusiji. Zjuganov je Putinovu politiku "genocida" usporedio čak sa Staljinom.

U drugim su ruskim gradovima kremaljska stranka Jedinstvena Rusija i prodržavni sindikati izveli više svojih pristaša na ulice od lijeve oporbe.

Prosvjedi komunističkih i socijalističkih pristaša uglavnom su se usmjeril protiv socijalne reforme što je početkom godine stupila na snagu. Ruska vlada je ukinula socijalnu skrb za otprilike 40 milijuna ljudi, ili

je nadomjestila premalim novčanim naknadama. Putinova socijalna politika proteklih je mjeseci dovela do toga da je ruski predsjednik prvi put u pet godina otkako je na vlasti jasno izgubio na popularnosti.

Prema navodima policije, u Moskvi je na prvosvibanjskim manifestacijama sudjelovalo oko 10 tisuća ljudi. Promatrači drže da je u usporedbi s prošlogodišnjim praznikom rada ovaj relativno slab odaziv ljudi posljedica toga što je ove godine pravoslavni Uskrs pao na 1. svibnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙