FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ruski parlament odobrio Putinove reforme

MOSKVA, 22. travnja 2005. (Hina/AFP) - Donji dom ruskog parlamenta Dumau petak je nakon trećeg i posljednjeg čitanja odobrio prijedlog zakonakojim će se parlamentarni izbori u potpunosti održati po razmjernomsustavu, što je druga faza provedbe reformi koje je pokrenuo ruskipredsjednik Vladimir Putin, javio je AFP.
MOSKVA, 22. travnja 2005. (Hina/AFP) - Donji dom ruskog parlamenta Duma u petak je nakon trećeg i posljednjeg čitanja odobrio prijedlog zakona kojim će se parlamentarni izbori u potpunosti održati po razmjernom sustavu, što je druga faza provedbe reformi koje je pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin, javio je AFP.

Time se zapravo onemogućuje ulazak u parlament malim političkim strankama i neovisnim kandidatima, što je također bila namjera ruskog predsjednika, pojasnio je Reuters.

Nakon što su u rujnu čečenski pobunjenici izveli otmicu oko tisuću ljudi u školi u gradiću Beslanu, koja je završila golemim pokoljem, Putin je zatražio reviziju političkog sustava kako bi on postao centraliziraniji i otporniji na terorističke prijetnje.

Rekao je kako želi politički sustav kojim dominira nekolicina jakih stranaka, jer ga smatra stabilnijim u usporedbi sa sustavom u kojem postoji mozaik manjih političkih skupina.

Novi zakon favorizira institucionalne i najsnažnije stranke te određuje da će se od idućih izbora 2007. svih 450 parlamentarnih zastupnika birati isključivo sa stranačkih lista, onemogućujući sudjelovanje nezavisnih kandidata. Zbog toga su ga ogorčeno kritizirale manje stranke, jer su dosad polovicu zastupnika Dume činili upravo kandidati iz takvih izbornih jedinica.

Zakonom se izborni prag s pet podiže na sedam posto, a svaka stranka mora samostalno izać na izbore, jer je zabranjeno koaliranje tijekom kampanje.

Zakon još trebaju potvrditi gornji dom parlamenta (Vijeće federacije) i sam Putin, ali to se smatra pukom formalnošću.

Za prijedlog zakona u Dumi je glasovalo 339 zastupnika, mnogo više od potrebne većine od 226 glasova. Protiv zakona glasovalo je 84 zastupnika, većinom komunista i pripadnika lijevih nacionalista iz stranke Domovina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙