FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 30. travnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 30. travnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

SPLIT - Tino Krajina (23) iz Sinja, jedan od trojice lovaca ranjenih danas poslijepodne u eksploziji mine u minskom polju na Dinari je umro, izvijestio je načelnik Ureda načelnika Policijske uprave splitsko - dalmatinske Ninoslav Ćurić. Druga dvojica teško ranjenih lovaca su na liječenju u splitskoj Kliničkoj bolnici. Neslužbeno se doznaje kako je Krajina već bio mrtav kada je nakon gotovo trosatne akcije spašavanje uz pomoć helikoptera izvučen iz minskog polja. Njegov kolega N. K. (35) iz Splita ranjen je u prsa, a S. L. (27) ima vanjski prijelom desne noge. Helikopterom su prevezeni u splitsku bolnicu i nakon medicinske obrade su, kako se doznaje, stabilno i izvan životne opasnosti.

DUBROVNIK - Pod sloganom "Nastavimo zajedno" danas je u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku predstavljena lista HDZ-a za Gradsko vijeće. Tom prigodom predstavljena je i brošura "Abeceda našega grada" u kojoj je prikazano koliko je toga ostvareno u razvoju Dubrovnika u protekle tri godine pod vodstvom HDZ-a, te projekti koji se namjeravaju uskoro realizirati. Predstavljajući program, nositeljica liste i kandidatkinja za gradonačelnicu Dubravka Šuica ustvrdila je kako Dubrovnik treba biti političko i gospodarsko središte južne Hrvatske, te najpoznatije turističko odredište.

HRASTOVICA/PETRINJA - Otkrivanjem spomen ploče na obnovljenoj kući obitelji Panjan u središtu Hrastovice kod Petrinje, danas je Hrvatska seljačka stranka (HSS) obilježila 100. obljetnicu održavanja prve skupštine tadašnje Hrvatske pučke seljačke stranke (HPSS-a) na kojoj je za prvog predsjednika te stranke izabran narodni tribun Stjepan Radić. Spomen ploču je podigao petrinjski HSS, a svečano otkrio predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić koji je ustvrdio da je osnivanje HPSS-a u Hrastovici, 1905., bio "početak nacionalnog osvješćivanja i istinske organizirane političke i demokratske borbe hrvatskog naroda". Tomčić je rekao naglasio da Hrvatska više nije nacionalno ugrožena, kao prije sto godina, ali je ponovno socijalno raslojena.

SPLIT - Splitski komunalci uklonili su danas plakate s fotografijama generala Ante Gotovine postavljene na pročelju zgrade Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) na Narodnom trgu - Pjaci i u gradskom kotaru Mejaši. Plakati su uklonjeni na temelju odluke splitskog gradskog Poglavarstva na jučerašnjoj zatvorenoj sjednici, a prilikom njihovog uklanjanja nije bilo izgreda. Splitski dogradonačelnik željko Sikirica izjavio je kako je Poglavarstvo, u sklopu priprema za proslavu blagdana Svetoga Dujma, između ostalog donijelo odluku o uklanjanju svih plakata i panoa postavljenih bez odobrenja i znanja mjerodavnih.

ZAGREB - Ivan Pšenica novi je predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, a izabran je danas u Zagrebu na redovnom 5. Izbornom saboru Saveza. Dosadašnji predsjednik Saveza Josip Jugec rekao je da je istina i spoznaja o sudbini nestalih hrvatskih branitelja glavna i primarna preokupacija Saveza, jer Hrvatska još uvijek traga za 1159 hrvatskih branitelja i civila. Istaknuo je kako obitelji osjećaju umor i zasićenost nakon dugih i neizvjesnih 14 godina traženja, da im članovi umiru ne dočekavši spoznaju o svojim najmilijima. Rekao je da je lani proces ekshumacije gotovo stao zbog nedostatka informacija, te da nagomilani ekonomski problemi i problemi integracije u EU bacaju taj najveći humanitarni problem u drugi plan. Novi predsjednik Saveza Ivan Pšenica smatra da bi branitelji trebali imati zasebno ministarstvo jer, kako je rekao, uz sve pohvale ministrici obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranki Kosor, trodjelno ministarstvo je preveliko.

UMAG - Zbog isticanja slovenske zastave bez odobrenja u kampu u Kanegri, protiv 23-godišnjega M.Z. iz Ljubljane podnesena je prekršajna prijava prema Zakonu o javnom redu, potvrdio je večeras načelnik Ureda načelnika istarske policijske uprave Marko Petković. Jutros u 9,30 sati dvojica ribara iz Umaga na jednom su bungalovu u turističkome naselju Kanegri, blizu Umaga, primijetili izvješenu slovensku zastavu. Zastavu su ribari sami skinuli, odnijeli na recepciju Turističkoga naselja te o tome izvijestili policiju. Skupina slovenskih državljana koji se koriste tim bungalovom policiji su priznali da su zastavu izvjesili sinoć radi slavlja i, kako su rekli, bez namjere da nekog provociraju.

ALJMAŠ - U Aljmašu je danas završen dvodnevni simpozij u povodu 300. obljetnice aljmaškoga svetišta Gospe od Utočišta koji su organizirali Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu, Hrvatski mariološki institut i Teologija iz Đakova. To je prvi znanstveni simpozij održan u jednome marijanskom svetištu đakovačke i srijemske biskupije i posebice je važan za istočnu Hrvatsku, gdje su mnoga svetišta teško stradala u Domovinskom ratu, rekao je aljmaški župnik, začasni kanonik Ante Markić, upravitelj svetišta Gospe od Utočišta. Osobito je istaknuo "prognanički put Gospe aljmaške", čiji je kip spašen iz crkve srušene u Domovinskom ratu, a tijekom progonstva Aljmašana bio je u Osijeku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙