FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kofi Annan ponovno odbija mogućnost podnošenja ostavke

NEW YORK, 30. travnja 2005. (Hina) - Glavni tajnik UN-a Kofi Annanponovio je u petak da ne namjerava odstupiti sa svog položaja zbogtoga što se njegovo ime dovodi u vezu sa skandalom oko programa Naftaza hranu.
NEW YORK, 30. travnja 2005. (Hina) - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan ponovio je u petak da ne namjerava odstupiti sa svog položaja zbog toga što se njegovo ime dovodi u vezu sa skandalom oko programa Nafta za hranu.

Na izravan upit hoće li podnijeti ostavku, Annan je rekao: "Zaboga, ne". "Okrenimo se poslu koji me čeka", rekao je nakon povratka s 10-dnevne turneje po Indoneziji i Indiji. Za vrijeme njegova puta pojavila su se nova otkrića o skandalu koji već nekoliko tjedana potresa UN-a.

Paul Volcker, predsjednik neovisnog istražnog povjerenstva o skandalu "Nafta za hranu", programa UN-a, vrijednog 64 milijarde dolara, namijenjenog ublažavanju posljedica embarga Sadamovom režimu u Iraku od 1996. do 2003. godine, rekao je početkom ovoga tjedna da njegovo izviješće nije otklonilo sve sumnje s Annana, kako to on tvrdi.

Odmah nakon objavljivanja drugog izviješća povjerenstva, 29. ožujka, Kofi Annan je rekao da je s njega skinuta svaka odgovornost u skandalu. "Bio sam apsolutno uvjeren da će me temeljita istraga osloboditi svake krivnje. Povjerenstvo je to upravo učinilo", rekao je.

Povjerenstvo je u svom izviješću ustvrdilo da Kofi Annan nije utjecao na dodjelu UN-ova ugovora u Iraku jednoj tvrtki u kojoj je zaposlen njegov sin Kojo.

Dva člana istražnog povjerenstva nedavno su podnijeli ostavke jer, prema američkom tisku, smatraju da je izviješće bilo previše naklonjeno Annanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙