FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mali dioničari pred Croatia bankom traže svoje dionice

ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Predstavnici Udruge dioničaraCroatia banke, koji se sudskim putem bore za povrat vlasništva naddionicama te banke, najavili su danas podnošenje kaznenih prijavaprotiv odgovornih osoba iz sadašnje uprave banke i Uprave Državneagencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) zbog,kako su rekli, neprovođenja pravomoćnih sudskih odluka vezanih uzpovrat dionica.
ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Predstavnici Udruge dioničara Croatia banke, koji se sudskim putem bore za povrat vlasništva nad dionicama te banke, najavili su danas podnošenje kaznenih prijava protiv odgovornih osoba iz sadašnje uprave banke i Uprave Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) zbog, kako su rekli, neprovođenja pravomoćnih sudskih odluka vezanih uz povrat dionica.

Ta Udruga, koja okuplja 5.753 osoba koji sebe i dalje smatraju malim dioničarima Croatia banke, sazvala je za danas, kako su objavili, izvanrednu glavnu skupštinu dioničara. No, iz Croatia banke jučer su javnim oglasom istaknuli kako "niti jedan ovlašteni organ Banke nije sazvao tu skupštinu" te da "nikakav skup neće biti održan u prostorijama banke".

U ime Udruge, Ante Barišić je okupljenima pred Croatia bankom kazao da ih sadašnja uprava ne želi primiti, zaključala je vrata, pa je o tome, kaže, policija sastavila i zapisnik.

Članovi Udruge su održavanjem skupštine, naglasio je Barišić pred stotinjak okupljenih, željeli vidjeti je li Banka, po pravomoćnim sudskim presudama, upisala ponovo neke male dioničare u svoj registar dionica. Podsjetio je da je Visoki trgovački sud prije nekoliko mjeseci donio četiri pravomoćne presude kojima se pojedincima vraća pravo na njihove dionice u Croatia banci i zadužuju DAB i Croatia banka da to provedu. Barišić tvrdi da su "Hrvatska narodna banka i tadašnja Vlada nezakonito i protuustavno djelovali" kada su 27. rujna 1999. poništene dionice malih dioničara Banke.

Od Trgovačkog suda udruga je zatražila donošenje privremene mjere zabrane upravljanja imovinom banke tvrdeći da Croatia banka danas živi od rasprodaje vlastite imovine koja se prikazuje kao redovno poslovanje, dometnula je članica Udruge Branimira Vlašić.

Istaknula je da je prije tri mjeseca oko četiri tisuće malih dioničara, koji tvrde da "drže" preko 60 posto kapitala banke, podnijelo objedinjenu tužbu zagrebačkom Trgovačkom sudu te da se čeka zakazivanje rasprave.

Čelnici Udruge osvrnuli su se i na prijedlog pripajanja Croatia banke Hrvatskoj poštanskoj banci, kazavši da je malim dioničarima već ranije stigla "neformalna ponuda za nagodbom od strane DAB-a" na način da bi im se priznao dio kapitala kojim bi dobili 10 do 20 posto u upravljanju u Hrvatskoj poštanskoj banci, pristanu li na pripajanje banke HPB-u. No, na takvo što mali dioničari, kaže, ne pristaju, nego traže da se točno utvrdi stanje banke putem dubinskog snimanja od dana kada je postavljen prinudni upravitelj 1999. do danas.

Sanacija Croatia banke regulirana je odlukom Vlade od 23. rujna 1999. Ukupno utvrđeni gubici u poslovanju Banke iznosili su 622,2 milijuna kuna i pokriveni su na teret kapitala i rezervi Banke, kao i obveznicama države. Kratkoročne obveznice za sanaciju izdane su u iznosu od 553,5 milijuna kuna, a njima je pored pokrića gubitka provedeno i formiranje novog temeljnog kapitala od 204,6 milijuna kuna, koji je predan DAB-u, čime je Croatia banka postala dioničko društvo u potpunom državnom vlasništvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙