FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pred Županijskim sudom u Virovitici prosvjedovali mali dioničari Croatia banke

VIROVITICA, 20. travnja 2005. (Hina) - Petnaestak bivših malihdioničara Croatia banke, koji su u procesu restrukturiranja bankeostali bez svojih dionica, prosvjedovalo je danas ispred zgradeŽupanijskog suda u središtu Virovitice.
VIROVITICA, 20. travnja 2005. (Hina) - Petnaestak bivših malih dioničara Croatia banke, koji su u procesu restrukturiranja banke ostali bez svojih dionica, prosvjedovalo je danas ispred zgrade Županijskog suda u središtu Virovitice.

"Smatramo da smo prevareni i da je država našim dionicama sanirala banku. Zalažemo se da nam banka otpiše rate kredita kojima otplaćujemo nepostojeće dionice", rekao je jedan od bivših dioničara Marijan Tomljanović. "Croatia banka je 1997. nudila gotovinske kredite uz uvjet upisa dionica banke. Pristali smo jer su banku prikazali kao vrlo uspješnu, a samo dvije godine nakon toga banka je propala", izjavio je novinarima Tomljanović.

Zbog rizičnih plasmana koje su banku dovele u poteškoće, Vlada je na temelju Zakona o sanaciji i restrukturiranju donijela odluku o sanaciji nakon čega su povučene i poništene dotadašnje dionice, kao i sva prava iz dionica.

"Sanacija je pokrenuta jer je kontrolom Hrvatske narodne banke utvrđeno da je na dan 31. svibnja 1999. banka iskazala rizične plasmane i potencijalne, u kojima su sadržani i potencijalni gubici; da sumnjiva i sporna potraživanja u kojima su u cijelosti terećeni troškovi banke iznose 446 milijuna kuna; da gubici u poslovanju u 1998. godini i poslovanju od 1. siječnja do 31. svibnja 1999. iznose ukupno 622,3 milijuna kuna", objašnjava predstojnik Uprave Croatia banke Ksandro Kovačić.

Gubici iz poslovanja banke pokriveni su na teret bruto temeljnog kapitala i na teret posebnih rezervi za neidentificirane gubitke uz istovremeni prijenos sumnjivih i spornih potraživanja na Državnu agenciju za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka kao i uplatom za početnu dokapitalizaciju banke, nakon što je prijašnji cijeli temeljni kapital iskorišten za pokriće gubitaka.

"Tako je temeljni kapital u cijelosti potrošen, a vrijednost dionica svedena na nulu. Croatia banka od 13. rujna 2000., kada je postupak sanacije i formalno završen, posluje kao i svaka druga poslovna banka te je u stopostotnom vlasništvu Republike Hrvatske, odnosno Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka", kaže Kovačić i objašnjava da je naplata kredita pravo i obveza Croatia banke bez obzira na to je li klijent njime kupio dionice ili što drugo.

Bivši mali dioničari, međutim, smatraju da su protupravno zakinuti, a kao dokaz navode podatak da je Viši trgovački sud donio tri presude na temelju kojih Croatia banka mora vratiti dionice malim dioničarima.

"No, mnogi su dioničari izgubili spor pa nam nije jasno kako je moguće u istim sudskim parnicama prema različitim dioničarima donositi različite presude. Smatramo da su sudovi pristrani pa smo zato prosvjed organizirali ispred zgrade Županijskog suda", kaže Tomljanović.

Sa skupa je poslano prosvjedno pismo predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću i premijeru Ivi Sanaderu te ustanovama i udrugama za zaštitu ljudskih prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙