FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rončević se sastao s pomoćnicom ministra obrane SAD-a

ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Hrvatski ministar obrane BerislavRončević primio je danas izaslanstvo Ministarstva obrane SAD-a spomoćnicom ministra Mirom Ricardel na čelu, s kojom je razgovarao odokumentu MORH-a "Strategijski pregled obrane" i američko-hrvatskojvojnoj suradnji.
ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Hrvatski ministar obrane Berislav Rončević primio je danas izaslanstvo Ministarstva obrane SAD-a s pomoćnicom ministra Mirom Ricardel na čelu, s kojom je razgovarao o dokumentu MORH-a "Strategijski pregled obrane" i američko-hrvatskoj vojnoj suradnji.

Nakon razgovora ministar obrane Rončević je rekao da je s Mirom Ricardel razgovarao o "Strategijskom pregledu obrane", dokumentu MORH-a za pristup NATO-u, koji je nastao u suradnji s više drugih ministarstava, poput ministarstava vanjskih poslova i financija, a sadrži razmišljanja o budućnosti hrvatskog obrambenoga sigurnosnog sustava.

Dodao je da je američko Ministarstvo obrane izradilo studiju sa svojim viđenjem "Strategijskog pregleda obrane", iskazavši zadovoljstvo što se stajališta i razmišljanja obiju strana gotovo poklapaju. Postoje samo neke sitne razlike u viđenjima razvoja Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (HRZ), dodao je.

Razgovarali smo i o hrvatskom sudjelovanju i našim razmišljanjima o proširenju suradnje u misiji ISAF u Afganistanu kao i u okviru jadranske povelje s Albanijom i Makedonijom, istaknuo je. S tim državama, podsjetio je, Hrvatska priprema zajednički 12-člani medicinski tim (svaka zemlja po tri člana: liječnik, vozač i medicinska sestra), koji bi u kolovozu trebao biti poslan u Afganistan u šestomjesečni mandat.

Razgovarali smo i o obrambenoj suradnji, a nas posebno zanima suradnja u školovanju i stručnom usavršavanju pripadnika OS RH i suzbijanju širenja oružja za masovno uništenje i terorizam, rekao je Rončević.

Mira Ricardel je, istaknuvši da je hrvatsko-američka radna i bilateralna vojna suradnja dobra, dodala: "Vjerujemo da je uloga Hrvatske važna ne samo u stabilnosti regije nego i doprinosu globalnoj stabilnosti i miru. Cijenimo hrvatsku potporu ratu protiv terorizma i vrijedan doprinos pripadnika hrvatske vojne policije u stabiliziranju stanja u Afganistanu i tima koji sudjeluje u obnovi te zemlje, dodala je. Ocijenila je dobrim današnji razgovor o, kako je rekla, impresivnoj reformi hrvatskih Oružanih snaga koje su na putu da uspostave okvir za 21. stoljeće.

Dodala je da se sastala i s predstavnicima Hrvatskog sabora i premijerom Ivom Sanaderom te da je stekla uvid u promjene u obrambenom sustavu.

SAD želi pomoći Hrvatskoj u naporima da ispuni cilj ulaska u NATO te pozdravlja nastojanja Hrvatske na tom putu, ne samo u Ministarstvu obrane nego i u suradnji s partnerima u Akcijskom planu za članstvo - Albanijom i Makedonijom, rekla je Mira Ricardel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙