FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstvenici otkrili gen gluhoće

HONG KONG, 29. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Znanstvenici u Hong Kongui Velikoj Britaniji otkrili su gen odgovoran za sluh, a to bi iznimnovažno otkriće moglo pomoći u pronalaženju lijeka za prirođenugluhoću.
HONG KONG, 29. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Znanstvenici u Hong Kongu i Velikoj Britaniji otkrili su gen odgovoran za sluh, a to bi iznimno važno otkriće moglo pomoći u pronalaženju lijeka za prirođenu gluhoću.

Znanstvenici su na projektu radili 12 godina, prateći trag gluhoće kod mutiranih žutih miševa sve do oštećenog gena, objasnila je voditeljica projekta Kathryn Cheah sa Sveučulišta u Hong Kongu.

Glavni gen, nazvan Sox2, odgovoran je za razvoj osjetnih stanica s dlačicama i pratećih stanica u unutrašnjem uhu koje nam omogućuju da čujemo, tvrde znanstvenici.

Svaka mutacija ili poremećaj gena utjecala je kod miševa na gubitak sluha i probleme s ravnotežom, zapazili su znanstvenici.

Uši miševa vrlo su slične ljudskim ušima, a znanstvenici se sada spremaju pomno istražiti Sox2 kako bi razvili načine regeneracije osjetnih dlačica kod ljudi.

Gluhoća je češća nego što se misli. Jedno od 800 djece rađa se s problemom sluha a 60 posto ljudi iznad 70. godine pogođeno je gubitkom sluha.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙