FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HCR upozorava na zabrinjavajući broj nestalih oznaka minske opasnosti

ZAGREB, 28. travnja 2005. (Hina) - Hrvatski centar za razminiranje(HCR) upozorio je danas na zabrinjavajući broj nestalih upozorenja naminsku opasnost, apelirajući na lokalnu zajednicu i stanovništvo koježivi uz minski sumnjiva područja da je održavanje dostignute razineobilježenosti zajednička briga.
ZAGREB, 28. travnja 2005. (Hina) - Hrvatski centar za razminiranje (HCR) upozorio je danas na zabrinjavajući broj nestalih upozorenja na minsku opasnost, apelirajući na lokalnu zajednicu i stanovništvo koje živi uz minski sumnjiva područja da je održavanje dostignute razine obilježenosti zajednička briga.

HCR u današnjem priopćenju apelira na lokalnu zajednicu kao i na stanovništvo koje živi uz minski sumnjiva područja da je održavanje dostignute razine obilježenosti zajednička briga, te da svako uočavanje nepostojanja oznaka na mjestima gdje su bile postavljene treba javiti HCR-u, kako bi se oznake ponovo postavile.

Kao primjer HCR navodi Zadarsku županiju na čijem je području minski sumnjivi prostor bio obilježen s 975 oznaka minske opasnosti, a tijekom ožujka i travnja ove godine, prilikom obilaska i kontrole stanja na terenu ustanovljeno je da nedostaje ukupno 338 tabli. Obzirom da HCR nema tako veliku količinu oznaka minske opasnosti na zalihi, nije moguće u kratkom roku postaviti nove oznake, a to je posebno značajno jer je održavanje potpune obilježenosti jedan od značajnih načina prevencije stradavanja, navodi se u priopćenju.

HCR je utvrdio da definirana veličina minski sumnjivog prostora iznosi 1.174 četvornih kilometara i zahvaća 121 grad i općinu u 12 županija, i da je obilježen s više od 9.000 oznaka minske opasnosti.

Krajem prošle i početkom ove godine svim čelnicima gradova, općina i županija na čijem prostoru se nalazi minski sumnjivi prostor uručeni su pregledni zemljovidi s precizno ucrtanim pozicijama oznaka o minskoj opasnosti. Istovjetni zemljovidi predani su i čelnicima Policijskih uprava i udrugama lovaca, ribolovaca, planinara i drugih.

Krajem veljače ove godine HCR je od čelnika lokalne uprave i samouprave zatražio da dostave podatke o stanju obilježenosti na njihovom području, s posebnim naglaskom na eventualno nedostajuće table, kako bi se dodatnim obilježavanjem održalo dostignuto stanje, navodi se u današnjem priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙