FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nikoli Basariću dodijeljena nagrada "Dr. Vladimir Prelog"

ZAGREB, 28. travnja 2005. (Hina) - Pliva i Hrvatsko kemijsko društvododijelili su nagradu za organsku kemiju "Dr. Vladimir Prelog" mladomznanstveniku s Instituta Ruđer Bošković Nikoli Basariću za iznimnerezultate u znanstvenom radu te broj i kvalitetu objavljenih radova umeđunarodnim znanstveno relevantnim časopisima, priopćeno je danas izPlive.
ZAGREB, 28. travnja 2005. (Hina) - Pliva i Hrvatsko kemijsko društvo dodijelili su nagradu za organsku kemiju "Dr. Vladimir Prelog" mladom znanstveniku s Instituta Ruđer Bošković Nikoli Basariću za iznimne rezultate u znanstvenom radu te broj i kvalitetu objavljenih radova u međunarodnim znanstveno relevantnim časopisima, priopćeno je danas iz Plive.

Nagrada je dodijeljena na 19. hrvatskom skupu kemičara i kemijskih inženjera održanom od 24. do 27. travnja u Opatiji na temelju odluke Prosudbenog povjerenstva na čelu s akademikom Dionisom Sunkom koje je Basarićevo znanstveno postignuće ocijenilo iznimnim. Mladom znanstveniku nagradu su uručili direktor kemije u Plivinom istraživačkom institutu Vitomir Šunjić i ravnatelj Instituta Ruđer Bošković i predsjednik Hrvatskog kemijskog društva Mladen Žinić.

Dobitnik nagrade Nikola Basarić diplomirao je 1998. na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije, a već 2002. s manje od trideset godina doktorirao je na sintezi i fotokemiji pirolskih spojeva. Trenutno je na postdoktorskom usavršavanju u Kanadi, a radi u Zavodu za organsku kemiju IRB u Laboratoriju za sintetsku organsku kemiju. Nakon svečane dodjele, Basarić je održao predavanje o dosadašnjem znanstvenom radu.

Zahvaljujući na nagradi naglasio je kako se i u Hrvatskoj s postojećom opremom mogu postići zavidni znanstveni rezultati, iako je zbog ograničenih sredstava potrebno nešto više vremena, truda i energije.

Uručujući nagradu "Dr. Vladimir Prelog" Vitomir Šunjić je rekao da Pliva danas ubrzano radi na razvoju velikog broja generičkih, posebno biotehnološki zahtjevnih lijekova pri čemu je upravo uloga kemičara i tehnologa osobito izražena.

Gleda li se broj radova i kvaliteta časopisa u kojima su objavljeni, može se zaključiti da je kemija naša najproduktivnija znanost te da je po kvaliteti znanstvenih istraživanja u samom vrhu, a rezultati su tim vrjedniji s obzirom na ograničenost sredstava, kazao je Žinić.

Nagrada "Dr. Vladimir Prelog" utemeljena je 1996. i dodjeljuje se kao poticaj mladim hrvatskim znanstvenicima za znanstveni rad u području organske kemije, a njezini su utemeljitelji Pliva i Hrvatsko kemijsko društvo. Neposredni povod utemeljenja bilo je obilježavanje 90. obljetnice rođenja tog velikana hrvatske znanosti i nobelovca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙