FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izmjenama Zakona o telekomunikacijama do veće liberalizacije

ZAGREB, 27. travnja 2005. (Hina) - Izmjenama i dopunama Zakona otelekomunikacijama, koje je hrvatska Vlada prihvatila i uputila usaborsku proceduru na hitno donošenje, želi se olakšati i pospješitidaljnja liberalizacija hrvatskog telekom tržišta, tržišnog natjecanjate ojačati pozicija Hrvatske agencije za telekomunikacije kaonezavisnog regulatora tog tržišta.
ZAGREB, 27. travnja 2005. (Hina) - Izmjenama i dopunama Zakona o telekomunikacijama, koje je hrvatska Vlada prihvatila i uputila u saborsku proceduru na hitno donošenje, želi se olakšati i pospješiti daljnja liberalizacija hrvatskog telekom tržišta, tržišnog natjecanja te ojačati pozicija Hrvatske agencije za telekomunikacije kao nezavisnog regulatora tog tržišta.

Istaknuto je to na današnjem predstavljanju predloženih zakonskih izmjena u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka.

Izmjenama je predviđena i veća djelotvornost telekomunikacijske inspekcije koja bi se pokrenula u sklopu tog Ministarstva, što nikako ne znači, kako je rekao državni tajnik za promet Dražen Breglec, rušenje Agencije, nego jačanje njenih institucionalnih sposobnosti, ovlasti i javnosti rada.

Pomoćnik ministra za telekomunikacije i poštu Darko Dvornik među glavnim izmjenama Zakona naveo je da mjesečna pretplata/naknada više ne bi bila obvezna, kao do sada, te bi operateri mogli ponuditi cijene i pakete usluga bez te naknade, što će, kako očekuju u Ministarstvu, dodatno potaknuti tržišnu konkurenciju.

Među novinama istaknuo je i preciznije uređenje suradnje Agencije za telekomunikacije i Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (u pitanjima ocjene namjere koncentracije operatera i davatelja telekom usluga), kao i djelotvorniju zaštitu prava korisnika usluga putem osnivanjem Vijeća korisnika telekom usluga.

Novosti oko tog Vijeća su pak da se može osnovati odmah po saborskom usvajanju tih izmjena i bez posebnog Pravilnika. Izmjene se odnose i na sastav toga Vijeća (čije se osnivanje čeka od 1999.), gdje više nisu predviđeni predstavnici operatera, potrošačkih udruga niti ikakvih interesnih skupina, nego će u njemu moći biti građani, koje će po objavljenom natječaju imenovati resorni ministar.

Uvode se, ističe Dvornik, i veće ovlasti Agencije u regulaciji cijena telekom usluga i to tako da će moći intervenirati u cijene ako operateri znatnije tržišne snage zloporabe svoj položaj.

Predviđeno je i da ministar imenuje ravnatelja Agencije, kao tehničkog koordinatora rada Agencije, a ne nekoga tko će donositi odluke, što i dalje ostaje u domeni Vijeća Agencije.

To je podržao i prisutni predsjednik Vijeća Agencije Gašper Gaćina koji ključnim u svemu drži što Agencija i dalje ostaje samostalni i nezavisni regulator. Pozdravio je i novosti oko imenovanja petočlanog Vijeća Agencije, među kojima bi se uz sada samo telekom stručnjake i inženjere trebali naći i po jedan pravnik i ekonomist.

Članove Vijeća i dalje bi imenovao Sabor, pri čemu je Dvornik napomenuo da će se nova odredba o sastavu Vijeća primjenjivati tek po isteku mandata sadašnjih članova Vijeća.

Te su izmjene izrađene, rečeno je, jer postojeći Zakon iz 2003. nije dostatan za dalju liberalizaciju telekom tržišta, kao i zbog usklađivanja s regulativom EU-a u telekomunikacijama. Trebale bi se naći na idućoj sjednici Sabora, te bi se primjenjivale od 1. kolovoza.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙