FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAZU: Sjećanje na akademika Lovru Županovića

ZAGREB, 12. travnja 2005. (Hina) - Razred za glazbenu umjetnost imuzikologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) priredioje danas komemorativni sastanak o prvoj obljetnici smrti akademikaLovre Županovića, redovita člana toga razreda od 1991.
ZAGREB, 12. travnja 2005. (Hina) - Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) priredio je danas komemorativni sastanak o prvoj obljetnici smrti akademika Lovre Županovića, redovita člana toga razreda od 1991.

Lovro Županović dao je nemjerljiv doprinos hrvatskoj kulturi svojom ljubavlju prema i izvrsnim poznavanjem hrvatske glazbene baštine, a kao čovjek bio je uspravan u stavovima i čvrst u uvjerenju, istaknuo je, otvarajući komemorativni sastanak akademik Ivan Supičić, tajnik Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju HAZU.

Na činjenicu da je Županović bio vrstan skladatelj, muzikolog, glazbeni pisac i izuzetan pedagog podsjetili su Eva Sedak i član-suradnik HAZU Ennio Stipčević.

U spomen na Županovića priređen je i kraći glazbeni program u kojemu je njegove "Pjesme za bariton na tekst A.G. Matoša" izveo bariton Miroslav Živković uz glasovirsku pratnju Ljubomira Gašparovića.

Županović je bio posljednji hrvatski muzikolog koji je istodobno bio aktivan i obrazovan skladatelj, a u cjelokupnu se njegovu opusu može pronaći tek tanka razdjelnica između skladatelja i znanstvenika, istaknula je Eva Sedak, dodavši kako je za njega skladanje bila najdublja potreba u njegovu "višejezičnomu odnosu s glazbom".

Na nerazdjeljivost znanstvenoga i skladateljskoga rada akademika Županovića upozorio je i Ennio Stipčević. Posebice je istaknuo da je Županović, kao nitko prije njega, temeljito poznavao notne izvore hrvatske glazbe.

Lovro Županović rođen je 1925. u Šibeniku i u rodnome je gradu završio osnovnu školu i klasičnu gimnaziju, a u Zagrebu je stekao akademska zvanja i diplome. Od 1960. bavio se muzikologijom, posebice istraživanjem hrvatske glazbene prošlosti od 16. do 19. stoljeća. Kao skladatelj napisao je veliki broj djela s gotovo svih područja glazbe, od kojih najveći broj pripada vokalnom području.

Županović je bio i začetnik, priređivač i urednik godišnje edicije "Spomenici hrvatske glazbene baštine", a za znanstvenu monografiju o životu i djelu Vatroslava Lisinskog dobio je 1969. Nagradu grada Zagreba.

Umro je u Zagrebu 18. ožujka 2004.

(Hina) xipet ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙