FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makedonska oporba traži povlačenje optužbe protiv Boškovskog

SKOPLJE, 26. travnja 2005. (Hina) - Oporba u makedonskom parlamentuSobranju zatražila je u utorak vraćanje bivšem ministru policije LjubiBoškovskom zastupničkog imuniteta i povlačenje optužbe protiv njegapodignute na sudu u Puli za slučaj Raštanska lozja.
SKOPLJE, 26. travnja 2005. (Hina) - Oporba u makedonskom parlamentu Sobranju zatražila je u utorak vraćanje bivšem ministru policije Ljubi Boškovskom zastupničkog imuniteta i povlačenje optužbe protiv njega podignute na sudu u Puli za slučaj Raštanska lozja.

Parlamentarne grupe VMRO-DPMNE, VMRO-Narodne i Liberalne stranke uputile su, na sjednici Sobranja, zahtjev da parlament vrati zastupnički mandat Ljubi Boškovskom s obzirom da je sud donio oslobađajuću presudu za optužene u slučaju Raštanska lozja, zbog kojega je on Boškovskom bio oduzet.

Općinski sud u Skoplju u petak je zbog nedostatka dokaza donio oslobađajuću presudu protiv trojice visokih policijskih dužnosnika i jednog poslovnog čovjeka, optuženih za ubojstvo sedam azijskih imigranata u ožujku 2002. Za isti slučaj sud u Puli podignuo je optužnicu protiv tadašnjeg makedonskog ministra unutarnjih poslova Ljube Boškovskog.

S obzirom na nedokazanu krivnju četvorice sudionika u slučaju Raštanska lozja u Makedoniji, zatraženo je i da makedonska vlada uputi zahtjev Ministarstvu pravosuđa Hrvatske da sud u Puli povuče optužbu protiv Boškovskog, koju je stavio u mirovanje zbog njegova izručenja u Haag.

Zastupnik Slobodan Čašule, koji je obrazložio zahtjev, najavio je da će oporba tražiti i da makedonska vlada jamči za Boškovskog i Johana Tarčulovskog pred Haškim sudom kako bi se mogli braniti sa slobode.

Sud u Haagu optužio je Boškovskog i Tarčulovskog za ubojstvo sedmorice Albanaca u selu Ljuboten u kolovozu 2001. za vrijeme oružanog sukoba makedonskih oružanih snaga i pobunjenih Albanaca.

Vojno-policijska akcija u Ljubotenu slijedila je nakon što su osmorica makedonskih vojnika poginula od nagazne mine u blizini sela i istodobnog oružanog napada na kolonu vojnih vozila, navedeno je u optužnici Haškog suda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙