FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska tranzitna zemlja za krivotvorenu robu u EU

ZAGREB, 4. travnja 2005. (Hina) - Ukupna vrijednost krivotvorene robe usvijetu godišnje je, po procjenama, oko 750 milijardi američkih dolaraili oko devet posto ukupne svjetske trgovine, a Hrvatska je pritomviše tranzitna zemlja takve robe prema tržištima Europske unije ipotrošač, nego proizvođač, kazao je danas odvjetnik DragomirModrušan.
ZAGREB, 4. travnja 2005. (Hina) - Ukupna vrijednost krivotvorene robe u svijetu godišnje je, po procjenama, oko 750 milijardi američkih dolara ili oko devet posto ukupne svjetske trgovine, a Hrvatska je pritom više tranzitna zemlja takve robe prema tržištima Europske unije i potrošač, nego proizvođač, kazao je danas odvjetnik Dragomir Modrušan.

Zbog krivotvorene robe SAD godišnje izgubi oko 750 tisuća radnih mjesta, a EU oko 200 tisuća radnih mjesta. Najviše krivotvorina, odnosno 80 posto svih krivotvorenih proizvoda dolazi iz Kine, kazao je Modrušan na danas započetom dvodnevnom seminaru na kojem se prvi dan razgovaralo o industrijskom krivotvorenju.

Krivotvorenje je svjetski fenomen, najviše se krivotvori novac i hologrami za novčanice, a značajno su u porastu krivotvorine igračaka, računalnih igara, kozmetike, te nosači zvuka i slike.

U EU je u 2003. i prvom kvartalu 2004. najviše zaplijenjeno krivotvorenih proizvoda CD-a (audio igre, softver, DVD) koji su činili 35,4 posto, te cigareta sa 36 posto udjela svih zapljena.

Modrušan je istaknuo da je Hrvatska interesantna samo za plasman te robe na daljnja tržišta, prvenstveno ona EU. No, misli da Hrvatska nije baza za proizvodnju krivotvorene robe, jer nema organizirane hijerarhije za to, dodajući da se u Hrvatskoj krivotvorenom robom najčešće služi pokazivanju statusa poput lažnih sunčanih naočala i sličnog. Ustvrdio je da u Hrvatskoj ne postoji krivotvorina koje bi predstavljale opasnost za javno zdravstvo i javnu sigurnost poput lažnih automobilskih dijelova ili lažnih avio dijelova.

Iako Hrvatska, kao potpisnica Sporazuma o trgovačkim aspektima intelektualnog vlasništva (TRIPSD) unutar Svjetske trgovačke organizacije (WTO), ima sve više međunarodnih obveza po njemu, te uspostavljen sustav kontrole na svjetskoj razini glede "lažne robe", Modrušan smatra da bi trebalo educirati državne službenike i javnost o važnosti suzbijanja krivotvorene robe. Naime, u svijesti domaće javnosti smatra se da je krivotvorenje mali prijestup, jer nema poginulih, rekao je Modrušan.

Seminar se nastavlja sutra predavanjima o krivotvorenju novca, krivotvorenju novčanica kuna, kao i krivotvorenju platnih kartica i vrijednosnih papira.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙