FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ivaniš protiv izjednačavanja regionalizma i autonomaštva

RIJEKA, 24. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Primorsko-goranskogasaveza (PGS) Nikola Ivaniš rekao je na današnjoj konferenciji zanovinstvo kako se nada da je nedavna izjava premijera Ive Sanadera ukojoj izjednačava regionalizam i autonomaštvo rezultatunutarstranačkih problema i istaknuo da se u Hrvatskoj mora otvoritirasprava o novome regionalnom ustroju.
RIJEKA, 24. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Primorsko-goranskoga saveza (PGS) Nikola Ivaniš rekao je na današnjoj konferenciji za novinstvo kako se nada da je nedavna izjava premijera Ive Sanadera u kojoj izjednačava regionalizam i autonomaštvo rezultat unutarstranačkih problema i istaknuo da se u Hrvatskoj mora otvoriti rasprava o novome regionalnom ustroju.

Nikola Ivaniš je istaknuo da ta izjava nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, u kojemu stoji da je pravo na lokalnu i područnu, to jest regionalnu samoupravu zajamčeno.

Istaknuo je da je regionalizam očekivan politički odgovor na centralizaciju, koja je, po njemu, na djelu u Hrvatskoj.

Podsjetio je da su PGS i još tri regionalne stranke godine 2002. u tzv. goranskoj deklaraciji, donesenoj u Brodu na Kupi, predložile podjelu Hrvatske na pet regija: Istru, Primorje s Likom i Gorskim kotarom, te Dalmaciju, Slavoniju s Baranjom i središnju Hrvatsku. Nikola Ivaniš je ocijenio da je taj prijedlog i danas aktualan, te da ima sve snažniju političku opravdanost.

(Hina) xdsil yjn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙