FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader o žrtvama Jasenovca i Beliburga, Petraču, Kalmeti

JASENOVAC, 24. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade IvoSanader je nakon komemoracije žrtvama jasenovačkog logora,odgovarajući na pitanja novinara, rekao kako se ne slaže s tvrdnjom dane treba izjednačavati jasenovačke žrtve sa bleiburškim.
JASENOVAC, 24. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader je nakon komemoracije žrtvama jasenovačkog logora, odgovarajući na pitanja novinara, rekao kako se ne slaže s tvrdnjom da ne treba izjednačavati jasenovačke žrtve sa bleiburškim.

"Svaki zločin je zločin i ne zastarijeva", kazao je Sanader, komentirajući na zamolbu novinara izjavu predsjednika Mesića od prije dva dana prilikom polaganja vijenaca u Jasenovcu.

Mesić je tada rekao da ne treba izjednačavati žrtve Jasenvoca i Bleiburga, jer "ni jedan u Jasenovcu nije kriv ni za koga nastradalog u fojbama i ni za koga stradalog na Bleiburgu, ali mnogi na Bleiburgu krivi su za nečiju smrt".

Sanader je, odgovarajući na novinarski upit hoće li ove godine ići na komemoraciju na Bleiburško polje, rekao da će umjesto njega tamo otići predsjednik Hrvatskog sabora.

Premijer Sanader odgovorio je također na pitanja o slučaju Petrač. Rekao je da upoznat s novim momentima u tom slučaju, no da o tome ne može javno govoriti u interesu istrage. "Policija je u kontaktu s Interpolom i informiran sam o svemu", rekao je Sanader i dodao da će u javnosti moći govoriti o tome tek kada se nešto konkretno učini.

Predsjednik Republike je, međutim, jučer potvrdio da je utvrđeno da je Hrvoje Petrač, nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog otmice maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca, u Izraelu i da se poduzete mjere za njegovo izručenje.

Upitan je li Hrvoje Petrač financirao haaškog optuženika generala Antu Gotovinu, koji je u bijegu, kako to navode mediji, Sanader je opetovao kako za sada o pojedinostima ne može javno govoriti.

"Ministar Kalmeta ostaje u Vladi", rekao je Sanader na pitanje novinara hoće li Kalmeta otići iz Vlade nakon tvrdnje direktora zadarske Tankerske plovidbe Stanka Banića da je svojedobno, kao zadarski gradonačelnik, od Banića zatražio da ta tvrtka financira obranu generala Ante Gotovine.

"Ministar Kalmeta je takve tvrdnje odbacio i ja mu vjerujem", rekao je Sanader i ocijenio da je u pitanju predizborna utakmica i da je Banić u funkciji SDP-a napao Kalmetu. Kalmeta vodi HDZ-ovu gradsku listu po četvrti put, a tri puta je pobijedio Banića. "Nije slučajno da se javio baš sada i išao je i naravno pogoditi tamo gdje zna da će reagirati međunarodna zajednica, a ne samo birači u Zadru", rekao je Sanader.

Premijer Sanader odgovarajući na novinarski upit hoće li podnijeti ostavku ako Hrvatska ne započene pregovore s EU u lipnju, kategorički je odgovorio da neće, jer, rekao je, datum ne dobiva ili dobiva Sanader, nego Hrvatska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙