FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Latin: po dokumentu iz 1962. morska granica sa Slovenijom ušće rijeke Dragonje

UMAG,13. travnja(Hina) - U "Godišnjaku pomorstva SFRJ" iz 1962. stojida je morska granica između Hrvatske i Slovenije ušće rijeke Dragonje,a ne kanal Odorik i upravo taj dokument negira izjave slovenskihpolitičara da u bivšoj državi nije postojala granica između Slovenijei Hrvatske, rekao je danas predstavljajući taj dokument potpredsjednikCeha ribara Bujštine Danilo Latin.
UMAG,13. travnja(Hina) - U "Godišnjaku pomorstva SFRJ" iz 1962. stoji da je morska granica između Hrvatske i Slovenije ušće rijeke Dragonje, a ne kanal Odorik i upravo taj dokument negira izjave slovenskih političara da u bivšoj državi nije postojala granica između Slovenije i Hrvatske, rekao je danas predstavljajući taj dokument potpredsjednik Ceha ribara Bujštine Danilo Latin.

Upravo bi taj dokument mogao predstavljati konačan povod za rješenje pitanja granice na moru sa Slovenijom i zaštititi hrvatske ribare u Savudrijskoj vali, rekao je Latin koji od nadležnih očekuje očitovanje o tom dokumentu.

"Krajnje je vrijeme da političari priznaju kako postoje dokumenti koji definiraju granice jer one ostaju, a samo se režimi mijenjaju", poručio je.

Osvrnuo se i na nedavne izjave slovenskih političara i hrvatskog premijera Ive Sanadera.

Ne slažem se s izjavom slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela da je Jadransko more sukcesijska masa. Jadransko more nije sukcesijska masa i ne treba ga na taj način tretirati. Granice novonastalih država su granice bivših republika što potvrđuje Badinterova komisija, kazao je.

Istaknuo je da ne podupire niti izjavu premijera Sanadera da se radi izbjegavanja incidenata u Savudrijskoj vali treba uspostaviti dvojni režim kontrole pograničnog pojasa.

Dođe li do toga, ribari će to odbiti, poručio je.

Po njegovim riječima razgovori oko morske granice ne smiju se voditi na relaciji Zagreb-Ljubljana, već na relaciji Zagreb-Bruxelles, budući da je Slovenija članica Europske unije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙