FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštre oscilacije cijena dionica

LONDON, NEW YORK, 24. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Smanjenaočekivanja globalnog i američkog gospodarskog rasta ali i poslovnirezultati kompanija za prvo ovogodišnje tromjesečje iznad očekivanjaanalitičara uzrokovali su oštre oscilacije cijena blue-chip dionicatijekom prošlotjednog poslovanja svjetskih burzi.
LONDON, NEW YORK, 24. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Smanjena očekivanja globalnog i američkog gospodarskog rasta ali i poslovni rezultati kompanija za prvo ovogodišnje tromjesečje iznad očekivanja analitičara uzrokovali su oštre oscilacije cijena blue-chip dionica tijekom prošlotjednog poslovanja svjetskih burzi.

Njujorški Dow Jones indeks u srijedu je potonuo na najnižu razinu od listopada 2004., na psihološku granicu od 10.000 bodova, da bi sljedeći dan postigao najveći dnevni skok vrijednosti u zadnje dvije godine od 2,06 posto. Kraj tjedna završio je na 10.157 bodova, s tjednim dobitkom na vrijednosti od 0,7 posto. Oštre oscilacije zabilježio je i tehnološki Nasdaq, završivši tjedno poslovanje na 1.932 boda, 1,3 posto jači.

Cijene blue-chip dionica na Wall Streetu u srijedu su potonule na najniže razine u zadnjih šest mjeseci budući je porast inflacije u ožujku u SAD-u potaknuo zabrinutosti oko mogućeg bržeg podizanja američkih kamatnih stopa nego se očekivalo. Rastuće cijene energenata potpomogle su rast potrošačkih cijena za 0,6 posto u odnosu na veljaču, što je njihov najbrži mjesečni porast od listopada lani. Osnovna inflacija, bez cijena energenata i hrane koje su podložne velikim oscilacijama, inflacija je u ožujku iznosila 0,4 posto, što je najveći skok cijena u zadnje dvije i pol godine. Tržišni sudionici pribojavaju su korekcije Dow Jonesa ispod 10.000 bodova. Zadnji puta na toj razini bio je u listopadu 2004. "Još gledamo razinu od 10.000 bodova, riječ je ponajprije o psihološkim faktorima", kazao je Mike Driscoll, izvršni direktor Bear Stearnsa.

Potpredsjednik američke središnje banke Fed Roger Ferguson kazao je novinarima da je Banka zabrinuta rastućim cjenovnim pritiskom. Fedova 'bež knjiga' koja sadrži gospodarska izvješća iz 12 regionalnih Fedovih podružnica ističe rast nelagode zbog rasta troškova energenata. Zabrinutost oko inflacije zaslijepila je tržišta, kazao je Marc Prado, strateg pri Cantor Fitzgeraldu. "Zaista ih je potuklo to s inflacijom", kazao je.

U četvrtak je, pak, podružnica Feda u Philadelphiji izvijestila je o porastu poslovne aktivnosti s ožujskih 11,4 na 25,3 boda, više nego su analitičari očekivali. To izvješće ublažilo je zabrinutosti ulagača oko usporavanja američkog gospodarskog rasta.

Na tržištu je bilo i dobrih vijesti iz korporativnog sektora. O dobrim zaradama, iznad procjena analitičara, izvijestili su tako Coca-Cola i Texas Instruments. Colina dionica poskočila je 3,5 posto, a Texasa 5,5 posto. Dobitnika je bilo u financijskom sektoru. Dionica J.P. Morgan Chasea ojačala je više od dva posto nakon što joj podignut investicijski rejting. Dionica Bank of America, treće po veličini američke banke, ojačala je jedan posto pošto je izvijestila o dobiti u skladu s najvišim očekivanjima na Wall Streetu. Dobro je odjeknula i vijest o spajanju njujorške burze s elektroničkim tržištem Archipelago Holdings, kojem su cijene dionica ojačale čak 66 posto.

Ipak, neki ulagači pokazuju skepsu prema najnovijem snažnom uzletu cijena dionica nakon brojnih dana oštrih promjena trenda. "Još očekujem prodaje", kazao je Tim Heekin, iz investicijske banke Thomas Weisel Partners.

Na europskim burzama cijene dionica u tom su razdoblju oštro korigirane. Pritom je londonski Ftse indeks pao 0,9 posto, na 4.849 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je nešto više od dva posto, na 4.223 boda.

U ponedjeljak su cijene dionica zabilježile su najveće dnevne gubitke u zadnjih osam mjeseci uslijed loših poslovnih rezultata Philipsa. Taj vodeći europski proizvođač potrošačke elektroničke Philips doprinio je lošem raspoloženju a njegove su dionice oslabile četiri posto nakon što su njegovi rezultati poslovanja u prvom tromjesečju pokazali oštro smanjenje neto dobiti na 117 milijuna eura s lanjskih 550 milijuna, dok su tržišta očekivala 156 milijuna. "Philipsove brojke izgledaju dobro no najveći problem je s profitabilnošću u njegovoj jedinici LG Philips", kazao je Robert Sellar, tehnološki fond menadžer pri Aberdeen Asset Management. Slabiji rezultati samo su se nastavili na niz razočarenja koji su pogodili tehnološki sektor nakon nedavnih izvješća o dobiti iz južnokorejskog Samsung Electronicsa i IBM-a.

Pored tehnološkog sektora najveći su gubitnici još zabilježeni u automobilskoj industriji, predvođenoj Fiatom, čije su dionice oslabile 5,6 posto na najniže razine kako su trgovci istaknuli obnovljene zabrinutosti u pogledu pokušaja njegova oporavka.

Zabrinutost ulagača izazvale su visoke cijene nafte koje su se opet našle u središtu pozornosti nakon što je barel sirove nafte na američkom tržištu poskupio za više od dva dolara po barelu u posljednja dva dna pa se njime sada trguje po približno 53 dolara.

Ipak, dobri poslovni rezultati njemačkog softverskog diva SAP-a finskog proizvođača mobitela Nokije potaknuli su u četvrtak blagi oporavak cijena dionica. Dionice Nokije ojačale su 3,7 posto na 12,22 eura nakon što je vodeći svjetski proizvođač mobitela prognozirao snažno drugo tromjesečje zahvaljujući solidnoj potražnji mobitela. Tvrtka je podigla svoje procjene za industriju u 2005. nakon što je nadmašila ciljanu zaradu i prihode u prvom tromjesečju. Za toliko su ojačale i dionice SAP-a posto po objavi da su mu prihodi od prodaje licenci u prvom tromjesečju premašili očekivanja, odbivši zabrinutosti oko zdravlja softverskog sektora.

Indeks Tokijske burze Nikkei u zadnjih tjedan dana potonuo je 2,9 posto na 11.045 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙