FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene dionica na najnižim razinama u pet i pol mjeseci

NEW YORK/LONDON, 17. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Loši američkimakroekonomski pokazatelji na svjetskim su tržištima dionicaprotekloga tjedna potpirili zabrinutosti ulagača oko usporavanjagospodarskog rasta, pa ih u prodajama dionica uoči nove sezone objavekorporativnih zarada nije spriječila ni oštra korekcija cijena nafte.
NEW YORK/LONDON, 17. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Loši američki makroekonomski pokazatelji na svjetskim su tržištima dionica protekloga tjedna potpirili zabrinutosti ulagača oko usporavanja gospodarskog rasta, pa ih u prodajama dionica uoči nove sezone objave korporativnih zarada nije spriječila ni oštra korekcija cijena nafte.

Američki burzovni indeksi potonuli su na najniže razine u zadnjih pet i pol mjeseci. Njujorški Dow Jones indeks završio je poslovanje na 10.080 bodova, spustivši se na najnižu razinu od studenoga lani. Tehnološki Nasdaq korigiran je na 1.908 bodova, najnižu razinu od sredine listopada lani. Od početka godine Dow je izgubio 6,4 posto na vrijednosti, a Nasdaq čak 12,3 posto. Pad njegove vrijednosti za više od 10 posto službeno određuje početak faze korekcije. "Tržišta očekuju usporavanje gospodarske aktivnosti, jačanje inflacije i vjerojatno usporavanje rasta zarada. Trebao bi zaista snažan katalizator da sada promjeni trend cijena natržištu", rekao je strateg SW Bacha, Peter Cardillo.

Promet u američkoj maloprodaji u ožujku porastao 0,3 posto, znatno manje od 0,7 posto koliko su očekivali ekonomisti i Wall Street. To je pritisnulo cijene dionica maloprodajnih divova, koje su u prosjeku potonule za 1,6 posto. Raspoloženje je pokvario i podatak o rekordnom američkom vanjskotrgovinskom manjku u veljači od 61 milijardu dolara, više nego je Wall Street očekivao. "Događa se rotacija kapitala iz gotovo svakog gospodarski senzitivnog sektora, a najviše iz energetike, industrijskih i dionice proizvođača sirovina", dodaje Fitzpatrick. Tako je primjerice dionica najvećeg svjetskog proizvođača građevinske opreme Caterpillara potonula tri posto, a čeličane Nucor 6,6 posto.

Ponešto olakšanja na burzama uzrokovala je objava zabilješke s posljednjeg sastanka Vijeća za operacije na otvorenom tržištu američke središnje banke Fed u ožujku, iz koje je ulagačima bilo vidljivo da monetarni zakonodavci nisu bili jače zabrinuti inflatornim pritiscima od onoga što su 22. ožujka i priopćili. To je umanjilo strahovanja od bržeg tempa podizanja kamatnih stopa i potaknulo jačanje dionica financijskih kompanija, senzitivnih na promjene monetarne politike. Najviše je porasla cijena dionice Citigroupa, za 1,8 posto.

Cijene barela nafte, pak, pale su gotovo 14 posto u odnosu na prošlotjednu rekordno visoku razinu od preko 58 dolara po barelu zbog vijesti da će ponuda u svijetu porasti dok bi potražnja mogla oslabiti. To je umanjilo zabrinutosti ulagača oko utjecaja visokih energetskih troškova na korporativne zarade i osobnu potrošnju.

Ulagači s nelagodom čekaju na nova tromjesečna poslovna izvješća korporacija. Među većim gubitnicama bila je dionica proizvođača vozila Forda, oslabivši 0,9 posto nakon što je smanjio svoje procjene ovogodišnje zarade te IBM-a koji nije svojim rezultatima ispunio očekivanja, što je pritisnulo cijene njegovih dionica za pet posto. Teške gubitke pretrpjele su dionice onih sektora koji su senzitivni na gospodarski rast poput kemijske industrije i industrijskih konglomerata. Dionica DuPonta potonula je 2,7 posto, a Dow Chemicala 3,3 posto, dok se cijena dionice najvećeg svjetskog proizvođača građevinske opreme Caterpillara spustila 3,6 posto. Izvješća o usporavanju potražnje za čelikom pritisnula su i dionice proizvođača čelika, pri čemu je dionica AK Steela oslabila 6,6 posto, Nucora 4,7 posto, a U.S. Steela 3,6 posto.

Zbog sumnji u dobre zarade korporacija u prvom ovogodišnjem tromjesečju te zbog loših američkih pokazatelja, na europskim burzama protekloga su tjedna također oštro oslabile blue-chip dionice. To je rezultiralo padom vrijednosti londonskog Ftse indeks za 92 boda, što je njegov najveći tjedni gubitak u zadnjih 18 mjeseci. Frankfurtski DAX izgubio je 88 bodova, završivši poslovanje na 4.312 bodova.

Ulagači su i dalje pod dojmom novih podataka iz američke maloprodaje koji su pokazali veći pad prometa nego se očekivalo, poljuljavši njihovo povjerenje u snagu najvećeg svjetskog gospodarstva. To je oneraspoložilo ponajviše ciklične sektore poput kemijskog, srušivši im cijene dionica. Pritom su dionice kemijskog diva BASF oslabile dva posto a one Akzo Nobela za 1,6 posto. "Ulagači su očito zabrinuti zbog gospodarskog rasta u SAD-u", kazao je kemijski analitičar Christian Faitz u Dresdner Kleinwort Wassersteinu. "Ako rast američkog gospodarstva uspori, vjerojatno će u usporiti i rast europskih gospodarstava a postoje bojazni da bi to direktno moglo utjecati na potražnju za proizvodima kemijske industrije".

Iako je pad cijena nafte dobra vijest za tržišta dionica, stvorio je pritisak na dionice naftnog sektora, pri čemu su Shellove oslabile više od jedan posto a Totalove gotovo jedan posto. Među najvećim gubitnicima bio je i automobilski sektor, pri čemu su one DaimlerChryslera i Volkswagena oslabile oko jedan posto, kako su ulagače oneraspoložile Fordove snižene procjene dobiti za 2005.

Mnogi ulagači su raspoloženja 'čekaj i vidi'. "Nizak obujam trgovanja pokazuje da su ulagači i dalje na oprezu nakon upozorenja američkih kompanija poput Forda prije pravog početka sezone objave poslovnih rezultata", kazao je Giuseppe Amato, tržišni strateg pri njemačkoj brokerskoj kući Lang&Schwartz u Duesseldorfu.

Veći dobitci, pak, ostvareni su u farmaceutskom sektoru nakon što je američki konkurent Merck&Co. podigao procjene svoje zarade u prvom tromjesečju, nadmašivši očekivanja Wall Streeta. Pritom su dionice AstraZenece, GlaxoSmithKline-a i Sanofi-Aventisa sve redom ojačale 1,8 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je u tome razdoblju 504 boda, na 11.370 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙