FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za subotu, 23. travnja

ZAGREB, 23. travnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za subotu, 23. travnja.
ZAGREB, 23. travnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za subotu, 23. travnja.

KAIRO - Predsjednik Republike Stjepan Mesić putuje u Egipat kako bi u nedjelju položio vijenac na obnovljenom hrvatskom groblju u bivšem izbjegličkom logoru El Shatt gdje je pokopano više od 800 izbjeglica iz II. svjetskog rata. Nakon kapitulacije Italije iz Dalmacije je prebačeno preko Visa u Italiju više od 33 tisuće izbjeglica, a saveznici su 25.000 Hrvata evakuirali u Egipat da bi ih "spasili od gladi".

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. primit će u dvorani Pavla VI. novinare akreditirane pri Svetoj Stolici prvi put od stupanja na dužnost. Nakon što je u petak primio kardinalski zbor kojemu je zahvalio na suradnji i potpori nakon smrti Ivana Pavla II. i do njegova izbora za papu, novi će Papa u nedjelju održati inauguralnu misu na kojoj se očekuje oko 500 tisuća vjernika i 160 službenih delegacija.

DŽAKARTA - Završetak Azijsko-afričkog summita u spomen na 50 godina od prvog azijsko-afričkog summita koji je u Bandungu okupio zemlje trećeg svijeta u vrijeme Hladnog rata dok su mnoge još bile kolonije a čime je otvoren put za Pokret nesvrstanih 1961. Oko 200 šefova država i vlada s dva kontinenta treba usvojiti zajedničku deklaraciju o strateškom partnerstvu kroz poticanje trgovine i ulaganja te naglasiti važnost multilateralnog pristupa rješavanju konflikata.

DŽAKARTA - Japanski premijer Junichiro Koizumi i kineski predsjednik Hu Jintao, sudionici Azijsko-afričke konferencije trebali bi se sastati u pokušaju da poboljšaju odnose narušene kineskim prosvjedima nakon objave novog japanskog povijesnog udžbenika kojim Tokio navodno ublažava zločine nad azijskim susjedima u Drugome svjetskome ratu. Koizumi se u petak ispričao svima kojima je u prošlosti japanski militarizam nanio "veliku patnje i štete".

GALIPOLJE - U nazočnosti australskog te novozelanskog premijera i britanskog princa Charlesa komemoracija 90. obljetnice bitke kod Galipolja iz 1915., turskoga grada i istoimenog poluotoka kod strateški važnog morskog prolaza Dardaneli. Kampanja, kojom su saveznici trebali zadati udarac Otomanskom carstvu, a koju je osmislio i tada mladi Winston Churchill, završila je tragično s milijun vojnika izbačenih iz stroja na objema zaraćenim stranama od čega oko pola milijuna mrtvih.

PRAG - Središnjica vladajuće Socialdemokratske stranke (CSSD) razmatra sporazum triju koalicijskih stranaka o novoj vladi. Prema tom sporazumu premijer Stanislav Gross podnijet će ostavku kako bi omogućio formiranje nove vlade.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Mario Vrandečić

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Darko Vlahović

Navečer: Sonja Djerasimović

Tel. **385-1-4808-645

Fax: **385-1-4808-822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙