FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić u nedjelju će položiti vijenac u El Shattu

ZAGREB, 18. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Republike HrvatskeStjepan Mesić položit će u nedjelju u ime Republike Hrvatske vijenacna obnovljenom hrvatskom groblju u nekadašnjem izbjegličkom logoru ElShatt u Egiptu, priopćeno je u ponedjeljak iz Ureda Predsjednika.
ZAGREB, 18. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić položit će u nedjelju u ime Republike Hrvatske vijenac na obnovljenom hrvatskom groblju u nekadašnjem izbjegličkom logoru El Shatt u Egiptu, priopćeno je u ponedjeljak iz Ureda Predsjednika.

Uz vojne počasti, uz vijenac koji će na obnovljenom hrvatskom groblju u El Shattu položiti hrvatski predsjednik, bit će položen i vijenac Arapske Republike Egipta.

Na izbjegličkom groblju El Shatt pokopano je više od 800 izbjeglica iz II. svjetskog rata koji su u Egipat evakuirani uglavnom iz Dalmacije.

Hrvatsko groblje obnovljeno je Odlukom o obnovi izbjegličkog logora koju je hrvatska Vlada donijela u veljači 2003. godine, a na 11 obnovljenih spomen-ploča na groblju upisana su imena 825 osoba iz Hrvatske preminulih u Egiptu tijekom zbjega.

Nakon kapitulacije Italije, iz Dalmacije se preko Visa u Italiju prebacilo više od 33 tisuće izbjeglica, a savezničke snage su zatim 25.000 Hrvata evakuirali u Egipat, kako bi ih "spasili od gladi".

Hrvatske izbjeglice živjele su u šatorima pet odvojenih logora uz Crveno more. U zbjegu El Shatta Centralni odbor zbjega djelovao je u funkciji narodne vlasti, a pod njegovim nadzorom odvijale su se sve društvene aktivnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙