FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: Svečani tjedni s najinternacionalnijim programom dosad

BEČ, 21. travnja 2005. (Hina) - Jedan od austrijskih najuglednijihkulturnih događaja godine, šestotjedni "Bečki svečani tjedni" (Wienerfestvothen), počet će 7. svibnja s najinternacionalnijim programom dosada, objavili su organizatori u četvrtak u Beču na konferenciji zanovinstvo.
BEČ, 21. travnja 2005. (Hina) - Jedan od austrijskih najuglednijih kulturnih događaja godine, šestotjedni "Bečki svečani tjedni" (Wiener festvothen), počet će 7. svibnja s najinternacionalnijim programom do sada, objavili su organizatori u četvrtak u Beču na konferenciji za novinstvo.

Ponudit će 162 predstave s umjetnicima i ansamblima iz 22 zemlje.

Direktor festivala Luc Bondy i ostali organizatori objavili su kako se nadaju posjetu više od 200 tisuća ljudi na svim događajima uključujući kazališne predstave, koncerte, izložbe i gala otvorenje na Rathaus platzu 7. svibnja pod naslovom Beč-Berlin 2005.

Luc Bondy je ove godine inscenirao tri predstave, kasnu operu belgijskog skladatelja Philippe Boesmana "Juliju", zatim glazbenu dramu Herkulesa Georga Fridricha Haendla i društvenu komediju "Unapiece espaniole" prema tekstu Jasmyne Reza.

Glazbeni program Bečkih svečanih tjedana baziran je na europskom identitetu i kulturnom europskom naslijeđu, karakteriziraju ga tri značajke - Mozart, europska barokna glazba, Haendel, Bach i suvremena glazba odnosno glazba europske moderne. Prva opera koja će biti izvedena na tom festivalu je Mozartova "Lucio sillia". Direktor festivala Luc Bondy kazao je da nacionalne granice sve više nestaju, ali da se pojavljuju sasvim nove, a to je jaz i sve veće razlike između bogatih i siromašnih i da će to doći do izražaja u kazališnim djelima koja su na programu festivala od djela Toma Lanoya, Mariusa von Majenburga, Jasmyne Reze, kao i Čehova, Strinberga i Dostojevskog.

Osim brojnim projekata iz njemačkog govornog područja i europskih zemalja ovogodišnji festival označiti će kazališne predstave i ansambli iz dalekih zemalja Brazila, Meksika, Kolumbije, Kine, Indije, Irana, Pakistana itd.

Bečki gradski savjetnik kulture Andreas Maillath Pokorny kazao je da je "posebice zadovoljan zbog tolike produkcije na stranim jezicima. Izrazio je želju da od najznačajnijeg festivala u Austriji Bečki svečani tjedni postanu jedan od najznačajnijih festivala i u Europi. Najavio je da će Lucu Bondyu produžen ugovor kao direktora do 2010. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙