FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush kandidirao Pacea za načelnika američkog glavnog stožera

WASHINGTON,22. travnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushkandidirao je u petak generala marinaca Petera Pacea za načelnikaglavnog stožera američkih oružanih snaga.
WASHINGTON,22. travnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush kandidirao je u petak generala marinaca Petera Pacea za načelnika glavnog stožera američkih oružanih snaga.

Pace, 59, će ako bude potvrđen u američkom Senatu, na mjestu predsjednika Združenog stožera američkih oružanih snaga zamijeniti zrakoplovnog generala Richarda Myersa koji se povlači 30. rujna.

Objavljujući kandidaturu u Bijeloj kući Bush je rekao da će Pace pomoći u transformaciji američkih oružanih snaga "kako bismo mogli poraziti današnje neprijatelje pripremajući se za vojne izazove s kojima ćemo se suočiti u novom stoljeću".

Pace će biti prvi američki marinac koji će se popeti na najviši vojni položaj gdje će takođe biti glavni vojni savjetnik predsjednika i ministra obrane.

Bush je također kandidirao admirala Edmunda Giambastiania, 56, bivšeg vojnog pomoćnika ministra obrane Donalda Rumsfelda, za potpredsjednika Združenog stožera.

Pace je od 2001. bio potpredsjednik Združenog stožera i na tom je mjestu odigrao značajnu ulogu u oblikovanju američke vojne strategije u borbi protiv terorizma i sudjelovao u nadziranju rata u Iraku i Afganistanu.

Združeni stožer američkih oružanih snaga čine predsjednik i potpredsjednik kao i načelnici stožera kopnene vojske, zrakoplovstva, mornarice i marinaca.

Predsjednik Stožera ne zapovijeda izravno vojnim snagama i nije u zapovjedničkom lancu koji ide od predsjednika preko ministra obrane do vojnih zapovjednika na terenu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙