FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Parna vuča u Hrvatskoj 1860-1988"

ZAGREB, 22. travnja 2005. (Hina) - U povodu 145. obljetnice željezniceu Hrvatskoj, Hrvatske su željeznice (HŽ) danas predstavile knjigu"Parna vuča u Hrvatskoj 1860-1988", autora Zvonimira Horvata.
ZAGREB, 22. travnja 2005. (Hina) - U povodu 145. obljetnice željeznice u Hrvatskoj, Hrvatske su željeznice (HŽ) danas predstavile knjigu "Parna vuča u Hrvatskoj 1860-1988", autora Zvonimira Horvata.

Knjiga daje prvi cjelovit i pregledan prikaz povijesti parne vuče u Hrvatskoj, od dolaska prvog vlaka 1860. do 17. kolovoza 1988. kada je vozio posljednji vlak koji je vukla parna lokomotiva iz pakračke ložionice.

Uz osnovne podatke o razvoju željeznice u Hrvatskoj, te o razvoju parnih lokomotiva u Austro-Ugarskoj Monarhiji, knjiga donosi i opis konstrukcije i funkcija glavnih sklopova parne lokomotive, te pregled parnih lokomotiva 81 tipa koje su tijekom 126 godina vozile na području Hrvatske.

Uz svaku lokomotivu priložena je barem po jedna fotografija, te tehnički crteži i skica lokomotiva, što knjigu čini vrijednim priručnikom tehničke kulture i jedinstvenim primjerkom obrade navedene građe u Hrvatskoj, kazano je.

Autor knjige Zvonimir Horvat istaknuo je da je, sa suradnicima, na knjizi počeo raditi 1990. godine, pri čemu je pet godina trajalo sakupljanje građe.

Izvršni direktor Vuče vlakova i održavanja vučnih vozila u HŽ-u Milan Brkić ocijenio je da je građa vrlo temeljito obrađena s obzirom na to da su neki podatci teško dostupni.

Inače, obljetnica izgradnje prve željezničke pruge u Hrvatskoj navršava se 24. travnja. Na taj dan daleke 1860. u promet je bila predana pruga koja je od mađarske Nagykanisze preko Kotoribe i Čakovca vodila do Pragerskoga u Sloveniji, te je dionicom dugom 42,4 kilometra između kolodvora Kotoriba i stajališta Macinec na današnjoj hrvatsko-slovenskoj granici prolazila kroz Međimurje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙