FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 8. travnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske.
ZAGREB, 8. travnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske.

ZAGREB - Županijski sud u Zagrebu zabranio je danas štrajk liječnika koji je Hrvatski liječnički sindikat (HLS) najavio za ponedjeljak, 11. travnja, no HLS će ipak u ponedjeljak započeti štrajk. Tužbu protiv HLS-a, kojom je zatražena zabrana štrajka, podnijelo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Po riječima sutkinje Dubravke Burcar, Sudsko vijeće donijelo je odluku o zabrani jer nisu ispunjene materijalno-pravne pretpostavke za dopustivost štrajka. Štrajk je najavljen zbog nepoštivanja Strukovnoga kolektivnog ugovora (SKU) za zdravstvo od 8. prosinca i nepriznavanja rezultata referenduma među liječnicima od 5. siječnja koji je pretpostavka za stupanje na snagu SKU-a. Predsjednik HLS-a Ivica Babić izjavio je da će sindikat iskoristiti sva dopuštena pravna sredstva i žaliti se na sudsku odluku o zabrani štrajka.

ZAGREB - Povjerenstvo za zaštitu i promicanje prava pacijenata priopćilo je danas da ne može podržati štrajk liječnika najavljen za 11. travnja, jer takav oblik akcije najviše šteti pacijentima i sprječava ostvarivanje njihovih prava. Povjerenstvo za zaštitu pacijenata razumije zahtjeve liječnika i stomatologa, ali ne može podržati štrajk kao oblik borbe za ostvarivanje svojih prava, kaže se u priopćenju. To tijelo apelira na sve sindikate u zdravstvu da pronađu prikladnije oblike borbe za ostvarivanje svojih prava. Povjerenstvo je najavljeni štrajk liječnika kao jedinu točku dnevnog reda razmatralo na današnjoj sjednici.

ZAGREB - Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Francisco Javier Lozano predvodio je večeras u zagrebačkoj katedrali misu zadušnicu za preminulog papu Ivana Pavla II. Apostolski nuncij Lozano u propovijedi je zahvalio predstavnicima Crkve u Hrvata, državnih vlasti te cijelom hrvatskom narodu koji su, kako je rekao, "svojim gestama solidarnosti i blizine Svetoj Stolici i Katoličkoj crkvi, pokazali sliku nacije koja voli papu i koja je sposobna pronositi vrijednosti za koje se toliko zauzimao Ivan Pavao II.". Vatikansko Državno tajništvo putem nuncija Lozana zahvalilo je Hrvatskoj za plemenite geste pokazane u tolikim izrazima sućuti, a koje još uvijek pristižu državnom tajništvu iz naše domovine.

VUKOVAR - Ustanovljenjem Inicijative hrvatske mreže udruga samohranih roditelja u Vukovaru je večeras završio radni sastanak hrvatskih udruga samohranih roditelja kao dio završnice projekta "Samohrano roditeljstvo - snaga podrške i umrežavanja". Projekt financira Ministarstvo branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti, a podržavaju ga udruge samohranih roditelja iz Zagreba, Slavonskog Broda, Osijeka, Splita, Zadra i Rijeke. Prema riječima Gordane Sremac, predsjednice Centra za žene Vukovar, kroz Inicijativu mreže udruga samohranih roditelja članovi te kategorije društva pokušat će "zajedničkim nastupom izboriti bolji status i poboljšanje životnih uvjeta samohranih roditelja".

ZAGREB - Zagrebački Studentski informacijski centar (SIC) po prvi puta u Hrvatskoj organizira kampanju "Pravo na obrazovanje" kojoj je cilj promocija i zaštita ljudskog prava na visoko obrazovanje, priopćila je danas ta udruga. Kampanja počinje od sutra, 9. travnja, a posjetitelji će moći saznati kako doći do informacija o mogućnostima visokog obrazovanja u Hrvatskoj i Europi, otkriti programe stipendiranja i sudjelovati u javnim raspravama o problemima visokog obrazovanja u Hrvatskoj. Znanje i visoko obrazovanje mogu bitno unaprijediti razvoj hrvatskog društva pa poštivanje prava na obrazovanje time važnije, kažu u SIC-u. Partner u projektu zagrebački je Filozofski fakultet, a financira ga EU.

OREBIĆ - U Orebiću je danas počeo 7. međunarodni skup mediteranskih maslinara i uljara, koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva i Dubrovačko-neretvanske županije. Skup, koji je okupio 400 sudionika iz zemlje i inozemstva, otvorio je ministar poljoprivrede i šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković. Ministar je izrazio zadovoljstvo rezultatima u obnovi starih i podizanju novih maslinika u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina, čemu su bitno pridonijeli novčani i drugi poticaji te donesene poticajne mjere.

ZAGREB - Sudionici međunarodnog skupa enciklopedističkih ustanova "Enciklopedija oko stola" koji je održan u Zagrebu izradili su zajedničke preporuke tijelima EU-a, nacionalnim Vladama i obrazovnim ustanovama da bi ukazali na važnost nacionalnih enciklopedija i enciklopedističkih kuća koje djeluju na tzv. malim jezicima. Na skupu u Zagrebu bili su predstavnici Znanstveno-informacijskog centra Bugarske enciklopedije, Estonski enciklopedički izdavači, Katalonske enciklopedije, Poljski znanstveni izdavači PWN i predstavnici Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža iz Zagreba, koji su bili domaćini prvog skupa te vrste.

ZAGREB - Nezavisni hrvatski seljaci (NHS) ustvrdili su danas da razlog zašto je jučer Vlada smijenila državnog tajnika Ministarstva poljoprivrede Josipa Bartolčića nije zbog kako je obrazloženo njegovog sudjelovanja u prosvjedu seljaka i blokadi državnih cesta u Dežanovcu i Končanici već da je riječ o HDZ-ovoj kadrovskoj politici ili mogućem tajnom dogovoru HSS-a i HDZ-a. "Predsjednik Vlade Ivo Sanader vjerojatno ima svoje razloge za smjenu državnog tajnika, u pozadini se vjerojatno krije ili kadrovska politika HDZ-a ili tajni dogovor HDZ-a i HSS-a u Bjelovarskoj županiji", rekao je predsjednik Kluba osnivača NHS-a Vladimir Novotny.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙