FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pula: predstavljena prva istarska enciklopedija

PULA,12. travnja(Hina) - Prva Istarska enciklopedija predstavljena jedanas na konferenciji za novinare u Puli.
PULA,12. travnja(Hina) - Prva Istarska enciklopedija predstavljena je danas na konferenciji za novinare u Puli.

"U toj enciklopediji je cijela Istra, njezina prošlost i povijest, njezina sadašnjost, a iz nje se može zaključiti i koja će biti budućnost Istre", kazao je istarski župan IvanJakovčić ustvrdivši kako je to zasigurno najjače ostvareno djelo županijskog poglavarstva u ovom mandatu.

Zahvalio se svim autorima i Leksikografskom zavodu što njihovom zaslugom, kako je rekao, "Istra ima danas nešto što niti jedna županija u Hrvatskoj nema", a prema njegovim saznanjima regionalnu enciklopediju nema niti jedna europska regija.

Glavni urednici Istarske enciklopedije su Miroslav Bertoša i Robert Matijašić koji je danas kazao kako je cijeli projekt trajao dvije i pol godine. Enciklopedija ima 960 stranica, 3094 članka, 1483 priloga, fotografija, planova te zemljopisnih karata te je okupila 324 autora.

"Istarska enciklopedija obuhvaća Istru kao zemljopisnu činjenicu a ne upravno-političku, a prilikom njezine izrade okupili smo i ekipu autora i suradnika iz Slovenije", rekao je Matijašić. Enciklopedija sadrži tri vrste tektova: opće i zemljopisne tekstove te biografije osoba koje su ostavile traga u Istri.

Župan Jakovčić je rekao kako su za vrijeme ovog mandata započeti kapitalni projekti za Istru poput osnivanja istarskog sveučilišta, Trgovačkog suda u Pazinu te projekta nove Opće bolnice u Puli, ali je naglasio da je ukupna kulturološka i humanistička vrijednost Istarske enciklopedije neusporediva s ostalima projektima.

Govoreći o budućim i daljnjim vizijama ovog projekta istarski Jakovčić je najavio enciklopedijsko izdanje na talijanskom te na još jednom stranom jeziku. "S obzirom da je Istra dvojezična županija te imajući u vidu veliki interes za ovu enciklopediju u Italiji naša je obveza izdati enciklopediju i na talijanskom jeziku", rekao je Jakovčić.

Dodao je kako naklada prve istarske enciklopedije iznosi tri tisuće primjeraka od čega je Istarskoj županiji, koja je za ovaj projekt vrijedan 1,5 milijuna kuna izdvojila 600 tisuća kuna, pripalo tisuću primjeraka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙