FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo, za petak, 22. travnja

ZAGREB, 21. travnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zapetak, 22. travnja.
ZAGREB, 21. travnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 22. travnja.

ZAGREB - U sklopu grupe sajmova "Građenje i opremanje" koji se održavaju na Zagrebačkom velesajmu bit će održan tradicionalni "Dan graditelja 2005", na kojem će stotinjak predstavnika najznačajnijih hrvatskih građevinskih tvrtki razmotriti aktualno stanje i perspektive hrvatskog tržišta građevinskih usluga te predložiti mjere kojima bi se trebala povećati konkurentnost i poslovanje te branše. Na skupu, čiji je organizator Hrvatska udruga poslodavaca, bit će riječi i o izazovima koji hrvatske graditelje čekaju ulaskom Hrvatske u Europsku uniju te prijedlogu prilagođavanja hrvatskog sustava obrazovanja za građevinska zanimanja onome u EU (9,00 sati, Kongresna dvorana ZV-a, Av. Dubrovnik 15).

ZAGREB - Službenom otvorenju tvrtke Optima Telekom d.o.o., novog fiksnog operatera u Hrvatskoj, bit će nazočan i predsjednik Republike Stjepan Mesić (9,00 sati, Bani 75a, Buzin).

ZAGREB - Predstavnici Ceha za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo Hrvatske obrtničke komore na konferenciji za novinare izvijestit će o zaključcima Ceha vezanim uz proglašenje zaštićene ekološko-ribolovne zone, posebice o Ugovoru o partnerstvu u ribarstvu između Europske unije i Hrvatske. Također će biti predstavljeni zahtjevi ribara za provedbu nadzora nad ribolovom stranih ribarica u hrvatskom moru, zatim zahtjev za uvođenje konkretnih poticaja za ulov ribe od strane Ministarstva poljoprivrede, kao i zahtjev Vladi za sufinanciranjem razlike između sadašnje i tražene cijene plavog dizela (11,30 sati, HOK, Ilica 49/II).

ZAGREB - Zrakoplovna tvrtka Trade Air na konferenciji za novinare izvijestit će o proširenju svoje zrakoplovne flote te predstaviti novo marketinško ime tvrtke (11,00 sati, VIP salon Zračne luke Zagreb).

ZAGREB - U Hrvatskoj je u prvom tromjesečju ove godine izvjesno usporavanje stope rasta BDP-a, procjenjuju analitičari Zagrebačke banke (ZABA) temeljeći tu ocjenu na podacima o padu industrijske proizvodnje u veljači za 1,6 posto, padu maloprodajnog prometa u prva dva mjeseca ove godine za 1,2 posto te smanjenju fizičkog obujma građevinskih radova u siječnju za 1 posto. U publikaciji "Kvartalni pregled tržišta", analitičari ZABA-e tako procjenjuju da će stopa rasta BDP-a u ovoj godini iznositi 3,6 posto, odnosno ispod prošlogodišnjih 3,8 posto. Ističući da je godišnja stopa inflacije skočila na najvišu razinu unazad tri i pol godine, dosegnuvši u ožujku razinu od 3,9 posto, analitičari ZABA-e očekuju da će ona do kraja godine ipak pasti na 2,3 posto, odnosno da će prosjek za ovu godinu iznositi 2,9 posto.

ZAGREB - Nastavlja se višemjesečni trend pada fizičkog obima građevinskih radova u Hrvatskoj. Tako su građevinski radovi u veljači bili manji za 11 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U prva dva ovogodišnja mjeseca pak građevinski su radovi smanjeni za 6,4 posto u usporedbi s radovima u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku. Lani su u razdoblju od siječnja do veljače građevinski radovi zabilježili rast za 14,1 posto u odnosu na isto vrijeme prethodne godine. Trend smanjenja građevinskih radova započeo je još u srpnju prošle godine.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙