FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Bugarska traži izručenje Roberta Matanića

BEOGRAD, 21. travnja 2005. (Hina) - Bugarsko ministarstvo pravosuđa islužbeno je od vlasti u Srbiji i Crnoj Gori zatražilo izručenjehrvatskog državljanina Roberta Matanića, koji je početkom ožujkauhićen u Negotinu, zbog njegove navodne umiješanosti u jedno ubojstvokoje se dogodilo u Sofiji 4. lipnja prošle godine, piše beogradska"Politika" od četvrtka.
BEOGRAD, 21. travnja 2005. (Hina) - Bugarsko ministarstvo pravosuđa i službeno je od vlasti u Srbiji i Crnoj Gori zatražilo izručenje hrvatskog državljanina Roberta Matanića, koji je početkom ožujka uhićen u Negotinu, zbog njegove navodne umiješanosti u jedno ubojstvo koje se dogodilo u Sofiji 4. lipnja prošle godine, piše beogradska "Politika" od četvrtka.

"Moglo bi se slobodno kazati da se Robertu Mataniću na teret stavlja 'samo' jedno ubojstvo, budući da se u javnosti pojavila priča prema kojoj je ovaj kontroverzni hrvatski državljanin umiješan u najmanje pet mafijaških likvidacija na ulicama bugarskih gradova", piše list. Matanić je uhićen zajedno s Tomislavom Marjanovićem, također hrvatskim državljaninom, a protiv obojice se u Negotinu vodi istraga zbog nedopuštenog posjedovanja oružja nađenog u "spektakularnoj akciji uhićenja" prije mjesec dana, kad se Matanić zabarikadirao i satima prijetio da će aktivirati bombe u hotelu "Ineks" u tom gradu.

List navodi da "provjereni izvori" tvrde da je Matanić vođa dvanaestoročlane kriminalne skupine "uglavnom hrvatskih državljana" i te da je tijekom prošle godine boravio osam puta na teritoriju Bugarske kako bi pripremio teren za realizaciju naručenih ubojstava. Ipak, prema riječima Matanićevog odvjetnika Aleksandra Aleksića, bugarske vlasti Matanića trenutno okrivljuju za jedno ubojstvo koje nema veze s mafijaškim likvidacijama. Riječ je ubojstvu čovjeka čije ime nije poznatije široj javnosti, na kojega su u jednoj pizzeriji u Sofiji pucala dvojica egzekutora odjevenih u svećeničke odore.

"Matanić je u vezi s ovim događajem saslušan u negotinskom sudu i on negira svoju umiješanost. Naime, točno je da je on u Bugarsku išao toga dana u devet ujutro, ali je teško povjerovati da je on samo četiri sata kasnije mogao sudjelovati u tako dobro organiziranom, gotovo savršenom ubojstvu . Istražnom sucu je rekao da s time nema veze, da je on profesionalni kick-boksač i da je toga dana krenuo na pripreme u Varnu. U svakom slučaju, naše je mišljenje da ove optužbe nisu potkrijepljene dokazima", kaže Matanićev odvjetnik za beogradsku "Politiku" i dodaje da je Matanić na spisak sumnjivih došao tri mjeseca nakon ubojstva u Sofiji, nakon što je bugarski dnevnik "24 sata" objavio fotografije dvanaestorice hrvatskih državljana, pripadnika organiziranog kriminala, među kojima je bila i Matanićeva.

"Neki svjedok ga je prepoznao kao čovjeka koji se u vrijeme ubojstva u Sofiji nalazio za volanom automobila kojim su se ubojice udaljile s mjesta zločina. To, po mišljenju odvjetnika, nije dovoljno, tako da je upućen prijedlog bugarskom pravosuđu da precizira optužbe protiv Matanića", piše list dodajući da Matanić čeka ishod dva postupka, ekstradicijskog i kaznenog koji se zbog posjedovanja oružja vodi pred negotinskim sudom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙