FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za ponedjeljak, 11. travnja

ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Najava važnijih događaja zaponedjeljak, 11. travnja.
ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Najava važnijih događaja za ponedjeljak, 11. travnja.

ZAGREB- Predsjednik Republike Stjepan Mesić primit će u oproštajni posjet veleposlanika BiH u RH Zlatka Dizdarevića u 12:00 sati. Očekuje se da će se tom prilikom predsjednik Mesić obratiti kraćim govorom u kojem će iznijeti načelna stajališta o odnosima Republike Hrvatske i BiH, a događaj će biti otvoren za medije. Predsjednik Mesić također će primiti međunarodnu supervizoricu za distrikt Brčko Susan Johnson u 12:30 sati.

TOKIO - Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade RH i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, ministar financija Ivan Šuker i ministar kulture Božo Biškupić borave u Japanu na Svjetskoj izložbi EXPO 2005. Tom će se prigodom ministrica Grabar-Kitarović sastati s japanskim ministrom vanjskih poslova Nobutakom Machimurom dok će se potpredsjednica Kosor sastati s generalnim tajnikom japanske Vlade i državnim ministrom za jednakost spolova Hiroyukijem Hosodom.

TIRANA - Slovenski ministar vanjskih poslova i predsjedavajući OESS-a Dimitrij Rupel u posjetu Albaniji. Susrest će se s ministrom vanjskih poslova Kastriotom Islamijem, premijerom Fatosom Nanom i predsjednikom Alfredom Moisiuom, te čelnikom oporbe Salijem Berishom. Rupel Tiranu posjećuje u ulozi predsjedavajućeg OESS-a nakon što je nedavno posjetio Beograd i Prištinu.

BEOGRAD - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown u ponedjeljak stiže u Beograd, gdje će se sastati s ministrom vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vukom Draškovićem, predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Pavlom. Kako se navodi u priopćenju koje je Ured visokog predstavnika dostavio medijima , Ashdown će u razgovorima u Beogradu inzistirati na nastavku procesa suradnje SCG s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu.

BEOGRAD - Politički direktori ministarstava vanjskih poslova šest zemalja Kontakt skupine i predstavnici Europske unije u ponedjeljak dolaze u Beograd, gdje će razgovarati s najvišim predstavnicima srbijanskih vlasti, kako bi ustanovili koliki je napredak ostvaren u ispunjenju standarda demokratskog društva koje UN traže od kosovskih vlasti prije početka razgovora o statusu Kosova. Izaslanstvo Kontakt grupe čine predstavnici Njemačke, Rusije, SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Italije. Predstavnici Kontakt skupine, kako se očekuje, u lipnju će Vijeću sigurnosti UN-a dostaviti svoju konačnu ocjenu ispunjenja standarda na Kosovu, o čemu će ovisiti početak razgovora o statusu Kosova.

TEKSAS - Izraelski premijer Ariel Sharon sastat će se s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom kako bi razgovarali o bliskoistočnom mirovnom procesu.

BEJRUT - Vršitelj dužnosti libanonskog premijera Omar Karami trebao bi objaviti sastav nove vlade. Dosadašnja Karamijeva prosirijska vlada bila je prisiljena otići u ostavku 28. veljače nakon antisirijskih prosvjeda, ali je zamoljena da ostane na dužnosti do sastavljanja nove vlade.

BIŠKEK - Kirgistanski parlament bi nakon više odgoda trebao bi nekoliko odgoda raspravljati o ostavci predsjednika Asakara Akajeva.

OSLO - U Norveškoj počinje dvodnevna međunarodna donatorska konferencija za Sudan kojoj će nazočiti glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

NEW YORK - Nastavljaju se pregovori koje vodi UN za okončanje spora između Makedonije i Grčke oko imena Makedonija. Grčka odbija priznati svog sjevernog susjeda pod spornim nazivom Makedonija otkad se ta republika odcjepila od Jugoslavije 1991. jer taj naziv nosi Grčka sjeverna pokrajina.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Tomislav Rubić

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Darko Vlahović, Duška Gerić Koren

Večer: Sonja Djerasimović

Tel: +385 1 4808 645

Fax: +385 1 4808 822

email: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙