FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Ovčari 193 osobe ubijene vatrenim oružjem

BEOGRAD, 20. travnja 2005. (Hina) - Od 200 ubijenih hrvatskih ratnihzarobljenika na Ovčari u Vukovaru 1991. njih 193 ubijeno je vatrenimoružjem, izjavio je u srijedu u nastavku suđenja optuženima za tajzločin svjedok dr. Miloš Tasić, sudski vještak iz Novog Sada.
BEOGRAD, 20. travnja 2005. (Hina) - Od 200 ubijenih hrvatskih ratnih zarobljenika na Ovčari u Vukovaru 1991. njih 193 ubijeno je vatrenim oružjem, izjavio je u srijedu u nastavku suđenja optuženima za taj zločin svjedok dr. Miloš Tasić, sudski vještak iz Novog Sada.

Dr. Tasić je vještačenje proveo na temelju nalaza haških istražitelja koji su na Ovčari obavili ekshumaciju žrtava.

On je rekao kako je utvrdio da je jedna osoba ubijena hladnim oružjem, najvjerojatnije nožem, dvije su ubijene "kombinirano", a za četiri žrtve nije utvrđen uzrok smrti.

Na mjestu zločina, gdje su među ubijenima bile i dvije žene, nađeno je 540 projektila, 174 dijela projektila i četiri šrapnela koji nisu vezani za uzrok smrti, kazao je vještak Tasić pred beogradskim Specijalnim sudom za ratne zločine. On je dodao da su u 50 slučajeva ustanovljene "medicinski zbrinute ozljede", dok je u 45 slučajeva nađen neki medicinski materijal (zavoj ili gips), "za što nije nađen razlog", jer nije ustanovljeno prethodno ozljeđivanje.

"Jesu li žrtve ubijene iz neposredne blizine ne može se pouzdano reći zbog proteka vremena od događaja i ekshumacije", kazao je vještak, dodajući da je jasno utvrđeno da je izravno, u tjeme ili potiljak, pucano u glavu 32 osobe.

Osim novosadskog vještaka, svoje su nalaze i mišljenja iznijeli i zagrebački specijalisti sudske medicine, dr. Milovan Kubat i dr. Davor Strinović, koji je prisustvovao ekshumaciji i kasnijem vještačenju žrtava s Ovčare, u Zagrebu 1996. godine.

Pouzdano su identificirane 192 žrtve, 93 klasičnom metodom prepoznavanja, te 99 primjenom DNK metode, provedenom, kako je kazao dr. Kubat, u skladu sa svim međunarodnim pravilima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙