FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Belje: gubitak 220,48 milijuna kuna

ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina) - Poljoprivredna tvrtka Belje prošluje godinu završila s neto gubitkom od 220,48 milijuna kuna, što jeznatno povećanje gubitka u odnosu na godinu ranije kada je iznosio53,4 milijuna kuna, stoji u financijskom izvješću tvrtke koje prenosiVaraždinska burza.
ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina) - Poljoprivredna tvrtka Belje prošlu je godinu završila s neto gubitkom od 220,48 milijuna kuna, što je znatno povećanje gubitka u odnosu na godinu ranije kada je iznosio 53,4 milijuna kuna, stoji u financijskom izvješću tvrtke koje prenosi Varaždinska burza.

Većina gubitka, kako se navodi u pojašnjenju poslovnih rezultata, odnosi se na izvanredne rashode koji su nastali na temelju smanjenja temeljnog kapitala tvrtke - kćeri Škrobara d.d. Beli Manastir, u iznosu od 35,5 milijuna kuna, zbog usklađenja tržišne vrijednosti imovine povezanog poduzeća. U izvanredne rashode uknjižene su obveze za isplatu naknade zaposlenicima u 2002. i 2003. godini iz potpisanog Kolektivnog ugovora od 26,58 milijuna kuna te obveze iz Kolektivnog ugovora za 2004. godinu u iznosu od 13,7 milijuna kuna, što ukupno čini 40,28 milijuna kuna.

Ukupni su prihodi Belja u prošloj godini iznosili 425,08 milijuna kuna i bili su 4,95 posto niži nego u godini ranije, a ukupni su rashodi povećani za 28,9 posto, na 645,57 milijuna kuna.

Prihodi od prodaje u zemlji lani su ostvareni u iznosu od 257,28 milijuna kuna, što je porast od 14,6 posto, dok su prihodi od prodaje u inozemstvu smanjeni sa 12,9 milijuna kuna u 2003. godini, na 11,9 milijuna kuna lani.

Predsjednik Nadzornog odbora "Agrokora", koji je sredinom ožujka i službeno postao većinskim vlasnikom kombinata "Belja" d.d., Ivica Todorić na konferenciji za novinare tada je izjavio kako u tvrtku dolazi sa spremnim poslovnim vizijama i strategijama te kako "Belje" počinje potpuno nov ustroj poslovanja i preustroj upravljanja i tehnologije.

Todorić je kazao kako će se "Belje" sastojati od dviju strateških djelatnosti, prehrambene industrije i poljoprivrede, da će se neki pogoni, poput pekarnice, zbog promjene tržišnih okolnosti, morati zatvoriti, neki izdvojiti kao posebna poduzeća, a da će trgovačkom mrežom "Belja" upravljati "Konzum".

Kazao je kako će biti podmirena zaostale tražbine zaposlenika, da u određenu razdoblju "neće biti otpuštanja", ali da će biti možda promjena radnih mjesta. Dodao je kako vjeruje da će u "Belju" za koju godinu biti mnogo više zaposlenika nego danas.

"Belje" je i u prva dva mjeseca ove godine poslovalo s gubitkom, ali u Agrokoru očekuju da će se ove godine prihodi povećati i u sastav tvrtke uključiti još nekoliko novih poduzeća, koja bi s vremenom trebala postati jedno od uspješnijih poduzeća u Hrvatskoj i regiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙