FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za srijedu, 20. travnja

ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zasrijedu, 20. travnja.
ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za srijedu, 20. travnja.

ZAGREB - U sklopu međunarodnih sajmova Građenje i opremanje, koji se do 23. travnja održavaju na Zagrebačkom velesajmu bit će održano niz stručnih skupova, konferencija i predavanja.

- U organizaciji Centra za međunarodnu suradnju i razvoj Pro Futuro i ZV-a održat će se poslovna konferencija pod nazivom "Hrvatski izvoz u 2005. - poticaji i razvojni modeli". Na konferenciji će se, između ostaloga, govoriti o poziciji hrvatskog gospodarstva i načinu konkuriranja na tržištu EU, pravcima i načinima razvoja vanjskotrgovinske razmjene hrvatskog gospodarstva te gospodarskim odnosima u regiji i modelima kako povećati izvoz (10,00 sati, dvorana Brijuni ZV-a).

- U sklopu Međunarodnog sajma obrtništva bit će potpisan Sporazum o suradnji na projektu zaštite i očuvanja tradicionalnih obrtničkih djelatnosti između Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Ministarstva kulture. Temeljem sporazuma oba će ministarstva zajednički financirati provedbu projekata zaštite i poticanja tradicijskih i umjetničkih obrta. Sporazum će potpisati ministri Branko Vukelić i Božo Biškupić (12,00 sati, paviljon V, štand HOK-a).

- Predsjednici Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske gospodarske komore, Stjepan Šafran i Nadan Vidošević, potpisat će Sporazum o suradnji dviju komora na provedbi zajedničkog nastupa na sajmovima u zemlji i inozemstvu (11,00 sati, štand HOK-a, paviljon V).

ZAGREB - Na Danu poljoprivredne savjetodavne službe bit će predstavljeno izvješće o radu te službe za 2004. godinu kao i programske smjernice za ovu godinu. Na skupu će sudjelovati i ministar poljoprivrede Petar Čobanković, a bit će riječi i o sredstvima iz SAPARD programa za poljoprivredu. Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu ima 202 djelatnika te 103 ureda diljem Hrvatske (11,00 sati, Ministarstvo poljoprivrede, Vukovarska 78).

ZAGREB - U Zagrebu će biti otvoren "Srdela snack", prvi cjelogodišnji restoran za pripremanje jednostavnih jela od jadranske plave ribe. "Srdela snack" je lanac brze hrane na bazi plave ribe iz hrvatskog Jadrana, koji povezuje ribare, prerađivače, distributere, ugostitelje i potrošače u jedinstveni sustav ponude plave ribe. Cilj projekta je ponuditi na domaćem turističkom tržištu prehrambeno vrijedan, jednostavan i cjenovno prihvatljiv obrok. Restoran će otvoriti ministar poljoprivrede Petar Čobanković, a otvaranju će biti nazočan i ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta. (13,00 sati, "Srdela snack", Maksimirska 28).

ZAGREB - Agencija za istraživanje tržišta Prizma istraživanja predstavit će rezultate istraživanja o najsnažnijim robnim markama Hrvatske i regiji u segmentu robe široke potrošnje (12,00 sati, Hotel Dubrovnik, Gajeva 1).

ZAGREB - Udruga "Croatia vino" i "Vinum Croaticum" na konferenciji za novinare iznijet će svoje poglede o posljedicama daljnje primjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama s odredbom o 0,00 promila alkohola na vinogradarstvo i vinarstvo Hrvatske te kako će ta odredba utjecati na turističku sezonu (13,00 sati, Croatia vino, Ljudevita Posavskog 48).

ZAGREB - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i 66 znanstvenih i stručnih institucija i tvrtki potpisat će Sporazum o suradnji na pripremi, provedbi i razvoju programa i projekata u području zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije (11,00 sati, Fakultet strojarstva i brodogradnje, I. Lučića 5).

ZAGREB - Neto imovina četiriju obveznih mirovinskih fondova (OMF) u Hrvatskoj na kraju ožujka ove godine iznosila je nešto više od 8,5 milijardi kuna, dok je imovina šest otvorenih dobrovoljnih fondova (ODMF) bila veća od 109 milijuna kuna, podaci su koje je objavila Agencija za nadzor mirovinskih fondova i osiguranja (Hagena). U odnosu na veljaču ove godine, neto imovina OMF-ova povećana je za 2,07 posto, a ODMF-ova za 4,13 posto. Najveći udio u ukupnoj neto imovini OMF-ova, od 41,65 posto, odnosno gotovo 3,54 milijarde kuna, na kraju prošlog mjeseca imao je AZ fond, a slijedi ga Raiffeisen OMF s neto imovinom vrijednom gotovo 2,64 milijardi kuna, što predstavlja 31,02 postotni udio.

ZAGREB - Na kraju ožujka u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) bilo je evidentirano 329.020 nezaposlenih osoba, što je za 0,4 posto ili za 1.163 osobe manje nego u prethodnom mjesecu, a za 3.782 osobe ili 1,2 posto više nego u ožujku 2004. godine. Nakon što je veljača bila sedmi mjesec zaredom u kojem je zabilježeno povećanje nezaposlenosti na mjesečnoj razini, u ožujku je došlo do smanjenja nezaposlenosti u odnosu na mjesec prije, što je odraz i sezonskih kretanja, odnosno početka trenda povećanja sezonskog zapošljavanja. Po podacima iz Mjesečnog statističkog biltena Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u ožujku 2005. je priljev u registriranu nezaposlenost bio je manji od odljeva iz nezaposlenosti. Tako su se u evidenciju nezaposlenih prijavile 18.492 osobe, dok je odljev iz evidencije iznosio 19.655 osoba, od čega je 12.118 osoba zaposleno prema ugovoru o radu, a 7.537 osoba brisana je iz evidencije zbog ostalih razloga.

ZAGREB - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Zagrebu su u veljači ove godine u odnosu na siječanj u smanjene za 0,2 posto. No, na godišnjoj su razini, u odnosu na veljaču prošle godine, bile više za 7,4 posto, objavio je Gradski zavod za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša. U prva dva ovogodišnja mjeseca u odnosu na isto razdoblje prošle godine te su cijene u Zagrebu zabilježile rast za 7,5 posto.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙