FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prag: Klaus na sastanku sa Šeksom dao potporu Hrvatskoj

PRAG, 19. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska ima punu potporu češkogpredsjednika Vaclava Klausa da pregovori Hrvatske s EU-om počnu štoprije, rekao je u utorak novinarima predsjednik Hrvatskog saboraVladimir Šeks nakon polusatnog razgovora s čelnim čovjekom češkedržave.
PRAG, 19. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska ima punu potporu češkog predsjednika Vaclava Klausa da pregovori Hrvatske s EU-om počnu što prije, rekao je u utorak novinarima predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks nakon polusatnog razgovora s čelnim čovjekom češke države.

"Rekao mi je da bi, kad bi to bilo u njegovoj moći, pregovori počeli odmah", prenio je Klausove riječi predsjednik Sabora. Prema Šeksovim riječima, Klaus je odgodu početka pregovora Hrvatske s Bruxellesom ocijenio pogrešnom.

Šeks također smatra da su "određene rezerve i nerazumijevanja između Hrvatske i Češke otopljeni". Stavovi koje sam do sada čuo od svojih sugovornika upućuju na to, rekao je Šeks, da Češka neće prihvaćati isključivo i jedino ocjenu glavne haške tužiteljice Carle del Ponte o suradnji Hrvatske s Haškim sudom (ICTY), već će uzeti u obzir i izvješće radne skupine EU-a.

"Čini se da će se Češka pridružiti stavovima Austrije, Mađarske, Slovačke i drugih zemalja", istaknuo je Šeks.

Kao ilustraciju češkog zaokreta u stajalištu prema Hrvatskoj, podsjetio je na prošlogodišnji sastanak predsjednika europskih parlamenata u Budimpešti kada je Lubomir Zaoralek, predsjednik Zastupničkog doma i njegov jučerašnji domaćin, u izradi zajedničke izjave o Hrvatskoj da u proljeće dobije pozitivan 'avis' predložio amandman prema kojemu bi sve zemlje bivše Jugoslavije u Uniju ušle zajedno. Taj je amandman brzo povučen, ali izazvao je nemalo iznenađenje, rekao je Šeks.

Predsjednik Klaus, često oštri kritičar Unije, dao je hrvatskom izaslanstvu pamflet "Reci svoje DA ili NE europskom Ustavu" za koju je sam napisao predgovor.

Iako češki dužnosnici iskazuju veliko zadovoljstvo jednogodišnjim boravkom u europskoj obitelji, ocjenjujući da je ulazak u EU bio snažan poticaj gospodarstvu - češki je izvoz u godinu dana dosegao razinu koja se nije uspjela doseći svih deset godina ranije, a BDP bilježi rast od 4 posto - Klausa i dalje brine mogućnost da se kroz Europski ustav uspostavi svojevrsna "super država".

Predsjednik Klaus bi u rujnu trebao biti gost predsjednika Stjepana Mesića, a u listopadu bi ponovno trebao boraviti u Hrvatskoj na summitu zemalja Srednjoeuropske inicijative.

Šeks se u utorak poslijepodne treba sastati se s ministrom vanjskih poslova Cyrilom Svobodom i premijerom Stanislavom Grossom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙