FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks od ponedjeljka u dvodnevnom posjetu Češkoj

ZAGREB, 15. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog saboraVladimir Šeks putuje u ponedjeljak na poziv predsjednika Zastupničkogdoma češkog parlamenta Lubomira Zaoraleka u dvodnevni, prvi službeniposjet Češkoj, koja je prije skoro godinu dana postala punopravnačlanica Europske unije.
ZAGREB, 15. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks putuje u ponedjeljak na poziv predsjednika Zastupničkog doma češkog parlamenta Lubomira Zaoraleka u dvodnevni, prvi službeni posjet Češkoj, koja je prije skoro godinu dana postala punopravna članica Europske unije.

Osim susreta dvaju predsjednika zakonodavnih tijela, najavljeni su i razgovori s izaslanstvom Zastupničkog doma češkog parlamenta, te s predsjednikom Odbora za europska pitanja Zastupničkog doma Pavelom Svobodom. Prvog dana službenog posjeta Češkoj predsjednik Sabora susrest će se i s predsjednikom Senata češkog parlamenta Premyslom Sobotkom.

U utorak, drugog dana boravka, Vladimira Šeksa primit će češki predsjednik Vaclav Klaus, predsjednik vlade Stanislav Gross i ministar vanjskih poslova Cyril Svoboda, a predviđen je i susret s predsjednikom Skupine češko-hrvatskog prijateljstva Karelom Šlichalom.

Tijekom svog prvog službenog posjeta Češkoj predsjednik Hrvatskog sabora češke će sugovornike izvijestiti o suradnji Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) te o pripremama koje Hrvatska, a naročito Sabor, provode u očekivanju početka predpristupnih pregovora s EU-om. Važna tema razgovora bit će odnosi Hrvatske sa susjedima, povratak izbjeglica i prognanika kao i mogućnosti koje pružaju parlamentarna i regionalna suradnja, posebice u pogledu prijenosa znanja i iskustava stečenih u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Diplomatske odnose Hrvatska 11. svibnja 1992. uspostavlja s tadašnjom Čehoslovačkom a 1. siječnja 1993. s Češkom.

Susreti najviših hrvatskih i čeških dužnosnika odvijaju se redovito od 1992. godine. Posljednji je u Češkoj boravio premijer Ivo Sanader koji se početkom godine na Microsoft Government Leaders Forumu u Pragu sastao s premijerom Stanislavom Grossom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙