FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak, 19. travnja

ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za utorak, 19. travnja.
ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak, 19. travnja.

PRAG - Predsjednika Sabora Vladimira Šeksa primit će, drugog dana posjeta Češkoj, predsjednik te države Vaclav Klaus, premijer Stanislav Gross i ministar vanjskih poslova Cyril Svoboda, a predviđen je i susret s predsjednikom Skupine češko-hrvatskog prijateljstva Karelom Šlichalom.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić primit će u oproštajni posjet voditelja misije OESS-a u Hrvatskoj Petera Semnebyja (10 sati, Ured Predsjednika).

NEW YORK - Hrvatski ministar financija Ivan Šuker posjetit će Ujedinjene narode gdje će razgovarati s predsjednikom Ekonomskog i socijalnog vijeća Munirom Akramom i podtajnikom za ekonomska i socijalna pitanja Joseom Antoniom Ocampom.

VATIKAN - U Vatikanu se nastavlja konklava za izbor novoga poglavara Rimokatoličke crkve. Na konklavi, koja je počela u ponedjeljak, 115 kardinala iza čvrsto zatvorenih vrata Sikstinske kapele bira nasljednika Ivana Pavla II., koji je preminuo 2. travnja. Novi, 264. po redu papa nije izabran u prvom krugu glasovanja u ponedjeljak navečer, što je vjernicima i svjetskoj javnosti objavljeno ispuštanjem crnog dima iz dimnjaka Sikstinske kapele.

DEN HAAG - Rasprava u postupku Haškog suda (ICTY) protiv bivšeg kapetana JNA Vladimira Kovačevića - Ramba, optuženog za granatiranje Dubrovnika u prosincu 1991. Kovačević, kojem je u pritvoru ICTY-a dijagnosticirana psihoza, u lipnju 2004. pušten je na privremenu slobodu uz obvezu psihijatrijskog liječenja na VMA u Beogradu. U međuvremenu je Tužiteljstvo predložilo da se njegov predmet ustupi pravosuđu Srbije i Crne Gore, o čemu će odlučiti posebno vijeće ICTY-a.

DEN HAAG - Nastavak dokaznog postupka obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY). U sklopu izvođenja dokaza kojima Milošević nastoji pobiti kosovski dio svoje optužnice, nastavlja se svjedočenje jednog od vođa kosovskih Srba Koste Bulatovića.

PODGORICA - Drugog dana posjeta SiCG europski povjerenik za proširenje Olli Rehn boravit će u Podgorici i razgovarati s predsjednikom Filipom Vujanovićem, premijerom Milom Đukanovićem, predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem i ministricom za međunarodne ekonomske odnose i europske integracije Gordanom Đurović.

WASHINGTON - Odbor američkog Kongresa za međunarodne odnose glasovat će o kandidaturi Johna Boltona za novog američkog veleposlanika pri UN-u. Kandidatura tog oštrog kritičara Svjetske organizacije izazvala je žestoke kritike unutar Svjetske organizacije.

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan predstavit će Vijeću sigurnosti UN-a izvješće o sirijskom povlačenju iz Libanona. Sirija je početkom mjeseca izvjestila UN o svojoj namjeri da do 30. travnja povuče snage iz Libanona i tako okonča 29 godina dugu vojnu prisutnost u toj državi.

MOSKVA - Američka državna tajnica Condoleezza Rice u posjetu je Rusiji gdje će se susresti s predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim (do 20. travnja).

LJUBLJANA - Mađarski predsjednik Ferenc Madl doputovat će u utorak u trodnevni posjet Sloveniji. Kako je priopćio ured slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka, cilj je posjeta daljnje jačanje i produbljivanje bilateralne suradnje na svim područjima od zajedničkog interesa. Madl će se sastati i s premijerom Janezom Janšom, te bivšim premijerom Antonom Ropom i nekadašnjim predsjednikom Milanom Kučanom.

ATENA - Grčki će parlament ratificirati europsku ustavnu povelju.

TEHERAN - Novi krug pregovora Irana i EU-a o iranskom nuklearnom programu.

Dežurni urednici:

Noć: Domagoj Janković

Prijepodne: Duška Gerić Koren

Poslijepodne: Darko Vlahović

Navečer: Srđan Baković

telefon: 385 1 4808 645

telefax: 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙