FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za tjedan od 18. do 24. travnja

ZAGREB, 17. travnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za tjedan od 18. do 24. travnja.
ZAGREB, 17. travnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za tjedan od 18. do 24. travnja.

PONEDJELJAK, 18. travnja

------------------------

PRAG - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks putuje u ponedjeljak na poziv predsjednika Zastupničkog doma češkog parlamenta Lubomira Zaoraleka u prvi službeni posjet Češkoj Republici. Nakon susreta dvojice predsjednika zakonodavnih tijela slijedit će razgovor s izaslanstvom Zastupničkog doma češkog parlamenta te s predsjednikom Odbora za europska pitanja Zastupničkog doma Pavelom Svobodom. Prvog dana službenog posjeta Češkoj predsjednik Sabora susrest će se i s predsjednikom Senata češkog parlamenta Premyslom Sobotkom.

Predsjednik Hrvatskog sabora češke će sugovornike izvijestiti o suradnji Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) te o pripremama koje Hrvatska, a posebno Sabor, provode u očekivanju početka pretpristupnih pregovora s EU-om.

WASHINGTON - Hrvatsko izaslanstvo u kojem su ministar financija Ivan Šuker i guverner Hrvatske narodna banke Željko Rohatinski razgovarat će u Međunarodnom monetarnom fondu s voditeljem misije MMF-a Dimitrijem Demekasom i direktorom odjela za Europu Michaelom Depplerom.

BEOGRAD - Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn prvog dana dvodnevnog posjeta Srbiji i Crnoj Gori posjetit će Beograd gdje će se sastati s predsjednikom SiCG Svetozarom Marovićem, ministrom vanjskih poslova Vukom Draškovićem, srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom. Također će se sastati s Vijećem za europske integracije, a razgovarat će i s predstavnicima civilnog društva.

Rehn će u posjetu SICG boraviti nekoliko dana nakon što je Europska komisija odobrila Studiju o izvedivosti potvrđujući da je postignut napredak dovoljan za otvaranje pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

BEOGRAD - U Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu u ponedjeljak se ispitivanjem novih svjedoka nastavlja suđenje optuženima za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara 1991. godine. Optužnica za ubojstvo najmanje 192 ratna zarobljenika iz vukovarske bolnice tereti bivšeg zapovjednika Teritorijalne obrane Vukovara i njegova zamjenika, Miroljuba Vujovića i Stanka Vujanovića, te pripadnike nekadašnje TO Jovicu Perića, Ivana Atanasijevića, Predraga Madžarca i Milana Vojnovića. Prvotno optuženoj šestorci pridruženi su i pripadnici paravojne postrojbe "Leva Supoderica", koju je u Šidu formirala Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja. Optuženi su zapovjednik te postrojbe Milan Lančužanin te pripadnici Marko Ljuboja, Vujo Zlatar, Predrag Milojević, Goran Mugoša, Đorde Šošić, Miroslav Đanković, Slobodan Katić, Nada Kalaba, supruga drugooptuženog Vujanovića i Predrag Dragović, dok je protiv 17. optuženog Milana Bulića, zbog njegova lošeg zdravstvenog stanja, postupak nedavno razdvojen.

Početkom prošloga tjedna, Specijalno tužiteljstvo za ratne zločine u Beogradu podiglo je optužnicu i protiv Saše Radaka, koji je uhićen 20. ožujka ove godine u Budvi te predložilo sudskom vijeću da tu optužnicu pripoji postupku koji se već vodi protiv 17 optuženih za taj zločin.

DEN HAAG - Prvo pojavljivanje pred Haškim sudom (ICTY) radi izjašnjavanja o krivnji umirovljenog pukovnika vojske bosanskih Srba Vujadina Popovića, optuženog za genocid u Srebrenici 1991.

DEN HAAG - Dodatno pojavljivanje pred Haškim sudom (ICTY) radi izjašnjavanja o krivnji bivšeg časnika makedonske policije Johana Tarčulovskog, optuženog za ratne zločine nad Albancima tijekom sukoba s albanskim pobunjenicima u Makedoniji u ljeto 2001.

VATIKAN - Rimokatolički kardinali počinju u ponedjeljak konklavu kako bi izabrali nasljednika Ivana Pavla II., 265. papu u povijesti.

Kardinali su u hotelu Santa Marta od nedjelje popodne. Prvi su put smješteni u modernom hotelu.

U 20. stoljeću bilo je osam konklava, a trajale su od dva dana 1939. i 1978., do pet dana 1922. Prosječan broj glasovanja potrebnih da se izabere papa bio je osam.

Na konklavi koja počinje u ponedjeljak sudjelovat će 115 kardinala mlađih od 80 godina iz 52 zemlje. Još dvojica koja imaju pravo glasa neće glasovati zbog bolesti. Šezdeset i šestorica kardinala starijih od 80 godina ne mogu sudjelovati u izboru.

SVIJET - 50. godišnjica smrti fizičara Alberta Einsteina.

UTORAK, 19. travnja

-------------------

PRAG - Predsjednika Sabora Vladimira Šeksa primit će češki predsjednik Vaclav Klaus, predsjednik vlade Stanislav Gross i ministar vanjskih poslova Cyril Svoboda, a predviđen je i susret s predsjednikom Skupine češko-hrvatskog prijateljstva Karelom Šlichalom.

DEN HAAG - Rasprava u postupku Haškog suda (ICTY) protiv bivšeg kapetana JNA Vladimira Kovačevića - Ramba, optuženog za granatiranje Dubrovnika u prosincu 1991. Kovačević, kojem je u pritvoru ICTY-a dijagnosticirana psihoza, u lipnju 2004. pušten je na privremenu slobodu uz obvezu psihijatrijskog liječenja na VMA u Beogradu. U međuvremenu je Tužiteljstvo predložilo da se njegov predmet ustupi pravosuđu Srbije i Crne Gore, o čemu će odlučiti posebno vijeće ICTY-a.

DEN HAAG - Nastavak dokaznog postupka obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY). U sklopu izvođenja dokaza kojima Milošević nastoji pobiti kosovski dio svoje optužnice, nastavlja se svjedočenje jednog od vođa kosovskih Srba Koste Bulatovića.

PODGORICA - Drugog dana posjeta SICG europski povjerenik za proširenje Olli Rehn boravit će u Podgorici i razgovarati s predsjednikom Filipom Vujanovićem, premijerom Milom Đukanovićem, predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem i ministricom za međunarodne ekonomske odnose i europske integracije Gordanom Đurović.

NEW YORK - Hrvatski ministar financija Ivan Šuker posjetit će Ujedinjene narode gdje će razgovarati s predsjednikom Ekonomskog i socijalnog vijeća Munirom Akramom i podtajnikom za ekonomska i socijalna pitanja Joseom Antoniom Ocampom.

MOSKVA - Američka državna tajnica Condoleezza Rice u posjetu Rusiji gdje će se susresti s predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim (do 20.).

ATENA - Grčki će parlament ratificirati europsku ustavnu povelju.

TEHERAN - Novi krug pregovora Irana i EU-a o iranskom nuklearnom programu.

SRIJEDA, 20. travnja

--------------------

NEW YORK - Hrvatski ministar financija Ivan Šuker posjetit će newyoršku burzu NYSE.

DEN HAAG - Dodatno pojavljivanje pred Haškim sudom (ICTY) radi izjašnjavanja o krivnji bosanskog Srbina Drage Nikolića, optuženog za genocid u Srebrenici 1991.

DEN HAAG - Nastavak izvođenja dokaza obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY).

VILNIUS - Neformalni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a na kojem sudjeluje i američka državna tajnica Condoleezza Rice (do 21.)

ČETVRTAK, 21. travnja

---------------------

DEN HAAG - Nastavak izvođenja dokaza obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY).

PETAK, 22. travnja

------------------

DEN HAAG - Predraspravna konferencija uoči početka suđenja kosovskom Albancu Beqa Beqaju, optuženom za nepoštivanje suda zbog zastrašivanja svjedoka koji su pred Haškim sudom (ICTY) trebali svjedočiti protiv njegovog rođaka Isaka Musliua, optuženog u predmetu protiv trojice bivših časnika OVK-a.

SUBOTA, 23. travnja

-------------------

Zasad nema najavljenih važnijih događaja.

NEDJELJA, 24. travnja

---------------------

Zasad nema najavljenih važnijih događaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙