FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skijališta štete planinskoj vegetaciji

ZUERICH, 19. travnja 2005. (Hina) - Pripreme skijaških staza dugoročnoutječu na alpske biljke, posebno na velikim uzvisinama, otkrili sušvicarski znanstvenici.
ZUERICH, 19. travnja 2005. (Hina) - Pripreme skijaških staza dugoročno utječu na alpske biljke, posebno na velikim uzvisinama, otkrili su švicarski znanstvenici.

Učinci će biti i veći kad globalno zatopljenje prisili službe zadužene za održavanje skijališta da koriste više umjetnog snijega i otvore staze na većim visinama, tvrde znanstvenici, a prenosi BBC.

Švicarski su znanstvenici usporedili vegetaciju u 12 švicarskih skijališta te su utvrdili da se biljni pokrov smanjio za 9 posto te da na stazama ima 11 posto manje biljnih vrsta. Najviše su pogođene šumske biljke i proljetnice.

Posljedice su najočitije na višim planinskim predjelima pa se može predvidjeti da će u budućnosti situacija biti još gora kada se skijališta počnu "seliti" na veće visine.

Istraživanje su proveli znanstvenici iz Švicarskog saveznog instituta za snijeg i istraživanje lavina (SLF), Sveučilište u Zuerichu i sveučilišta Potsdam u Njemačkoj.

Šteta koju rade strojevi za ravnanje terena posebno je velika, otkriveno je ovim istraživanjem. Izravnani teren pet puta je ogoljeniji nego neizravnani i čak 30 godina nakon takve 'operacije' na njemu ne može se potpuno prekriti s vegetacijom.

"Na velikim visinama, posebno iznad granice rasta drveća vrlo je teško ponovno prekriti vegetacijom područja koja su izravnana", kazao je botaničar Christian Rixen koji je vodio istraživanje. "Što smo više, to je teže", dodao je.

S obzirom da leži dulje od prirodnog snijega, umjetni snijeg je pogodan za biljke koje mogu rasti i pod snježnim pokrivačem poput običnih pasvica, vrijeska, gorčice i drugih proljetnica.

Takve promjene u vegetaciji mogu imati i opsežnije posljedice, ističu znanstvenici.

Smanjivanjem biljnog pokrova na skijalištima tlo može postati podložnije eroziji i manje kvalitetno za ljetne aktivnosti poljoprivrednika i planinara, dodaje Rixen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙